En bild från Sydkoreas försvarsdepartement visar när ett av landets jaktplan släpper två precisionsbomber under vapenövningen. Foto: Sydkoreas försvarsdepartement/EPA/TT

Sydkorea svarar med robottester efter grannens hot

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea och USA har avfyrat robotar över Östkinesiska havet under dagen som svar på Nordkoreas vapentest under gårdagen, rapporterar Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Det rör sig om fyra markbaserade robotar, enligt sydkoreansk militär.

En av robotarna, av kortdistansmodellen Hyumoo-2, drabbades av ett tekniskt fel och kraschade inom en flygbas vid kuststaden Gangneung. Smällen och en efterföljande brand skapade oro i staden över att en attack från grannen i norr var förestående.

Ingen ska ha kommit till skada, och den sydkoreanska militären uppger att man ska utreda händelsen.

Testerna sker dagen efter att Nordkorea avfyrat en ballistisk robot som passerade över Japan. Sydkorea svarade redan på tisdagen med att via flyg släppa två precisionsbomber på en obebodd ö i Gula havet, enligt nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.