Sydkoreas president Moon Jae-In vid ett regeringssammanträde på söndagen. Antalet konstaterade virusfall i landet ökar snabbt. Foto: AP/TT

Nödläge utlyst i Sydkorea – sju döda och 763 smittade

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter i Sydkorea och på måndagen rapporterades 161 nya fall. Totalt har nu 763 personer smittats i landet, och sju har avlidit.President Moon Jae-In har utfärdat högsta möjliga beredskap och uppmanar myndigheterna att ta ”kraftfulla åtgärder utan motstycke”.

Sydkorea är nu näst värst drabbat av coronaviruset efter Kina, sett till antalet konstaterade fall på fastlandet. Med kryssningsfartyget Diamond Princess inräknat har ett antal fler fall konstaterats i Japan.

Skollov förlängs

Vid ett regeringssammanträde under söndagen sade Moon Jae-In att de kommande dagarna blir avgörande för bekämpningen av smittspridningen, skriver nyhetsbyrån AP.

Flera åtgärder har satts in för att begränsa smittan, såsom förlängda skollov i drabbade områden.

Centrum för utbrottet i Sydkorea är landets fjärde största stad, Daegu.

140 av de nya fallen som rapporterades under måndagen ska ha upptäckts i eller i närheten av staden, och samtliga dödsfall ska ha skett i anslutning till sjukhuset i Cheongdo.

Runt hälften kopplas till församling

Enligt Sydkoreas smittskyddsmyndighet har runt hälften av landets patienter kopplingar till Shincheonjikyrkan i Daegu. Många medlemmar har smittats sedan en infekterad församlingsmedlem besökt församlingens möten.

Shincheonjikyrkan beklagar att den tvingas ställa in sina religiösa möten, men grundaren Lee Man-hee säger till sina anhängare att utbrottet är ett djävulens påfund och jämför det med prövningen av Job i Gamla testamentet.

Myndigheterna i Sydkorea hoppas kunna begränsa utbrottet till regionen kring Daegu, men experter ska ha sett tecken på att virussmittan redan börjat spridas nationellt, skriver AP. Bland annat ska ett antal fall i huvudstaden Seoul inte omedelbart ha gått att spåra bakåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.