Kommande tillskott till Sydneys hamnflotta. Foto: TT

Sydney döper färja till Ferry McFerryface

Publicerad

Lokala myndigheter i Sydney har beslutat att döpa en av stadens nya färjor till Ferry McFerryface efter en namnomröstning som var öppen för allmänheten. Namnet är ett arv efter det populära namnförslaget Boaty McBoatface, som förra året väckte stor uppmärksamhet i Storbritannien.

– Det här är för ungdomarna, sa Andrew Constance, transportminister i delstaten New South Wales efter beslutet.

När Sydney tidigare i år utlyste en namnomröstning för att döpa sex av stadens nya färjor fick förslaget ”Ferry McFerryface” hundratals röster och placerade sig på en femteplats.

Nu har myndigheterna beslutat att gå allmänheten till mötes och döper en av färjorna till det udda namnet.

Beslutet har väckt munterhet bland Sydneyborna men även viss kritik bland medborgare som menar att de lokala myndigheterna hakar på ett gammalt skämt för sent, skriver BBC.

Brittiskt forskningsfartyg

Det globala internetskämtet tog fart under 2016 när brittiska Natural Environment Research Council (NERC), via sociala medier, utlyste en omröstning där de bad om namnförslag till ett nytt polarforskningsfartyg.

Förslaget ”Boaty McBoatface” vann överlägset omröstningen.

NERC:s ledning valde dock att frångå det vinnande förslaget till förmån för det mer konventionella namnet ”Sir David Attenborough”.

Som kompensation döptes istället en av fartygets tillhörande undervattensfarkoster till Boaty McBoatface.

Många efterföljare

Sedan dess har varianter på namnförslaget dykt upp på olika platser runt om i världen.

När grundskolan Robert E. Lee Elementary i Austin, Texas förra året efterfrågade nya namnförslag dröjde det inte länge innan förslaget Schooly McSchoolface nominerades och började ansamla röster.

I Australien har en galopphäst döpts till Horsey McHorseface för att nämna ett annat exempel.

Skämtet har även nått Sverige. När Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) tidigare i år utlyste en offentlig omröstning, där allmänheten ombads skicka in namnförslag till ett nytt forskningsfartyg, var Boaty McBoatface det förslag som skickades in överlägset flest gånger.

Bland övriga förslag utmärkte sig bland annat Båt Båtsson och Båtig von Båtnylle. SLU valde till slut det betydligt mindre populära förslaget SVEA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.