Foto: TT

Symboltyngd rättegång mot ukrainsk pilot

Publicerad

En rättssal, precis på gränsen mellan Ukraina och Ryssland, står i fokus för konflikten i Ukraina i dag. Ryska åklagare vill se en ukrainsk pilot dömd för mord medan Kievregeringen hyllar henne som en hjälte.

I den ryska staden Donetsk, belägen alldeles vid gränsen till de separatistkontrollerade delarna av Ukraina, inleddes på förmiddagen rättegången mot 34-åriga ukrainskan Nadezjda Savtjenko.

Två dödade journalister

Hon anklagas för att förra sommaren, när hon stred som frivillig infanterist i en milis, ha lett in artillerield mot en vägspärr så att två ryska journalister dödades, och påstås sedan illegalt ha försökt ta sig in i Ryssland. Hon tillfångatogs av separatister i juni 2014. Tre veckor senare dök hon upp i ett ryskt häkte.

De ryska åklagarna vill att den militära helikopterpiloten döms till 25 års fängelse. Hennes advokater säger att hon har alibi för händelsen och att processen är iscensatt av Moskvaregimen av politiska skäl.

Fallet har fått enorma proportioner. I oktober valdes Savtjenko i sin frånvaro in i det ukrainska parlamentet. Såväl västländer som människorättsgrupper har krävt att hon ska friges av både folkrättsliga och humanitära skäl. När Savtjenko i våras hungerstrejkade i nästan tre månader höll Sveriges utrikesminister och 14 kollegor i samband med ett EU-möte upp foton på Savtjenko i en protest mot vad de kallade en olaglig kidnappning.

Avlägsen rättegångsort

Valet av rättegångsort ses som psykologisk krigföring från åklagarsidan, eftersom gränszonen används som viloplats av pro-ryska stridande i konflikten och utländska journalister kan nekas tillträde.

Myndigheterna försöker ”maximalt isolera” Savtjenko, anser hennes advokat Mark Fejgin. Den oppositionelle Fejgin håller högt tonläge och har med sig en skyddsväst till rättegången.

Savtjenko är veteran från Irakkriget och blev 2009 den första kvinnan att ta examen från Ukrainas stridspilotakademi i Kharkiv.

Fallet Nadezjda Savtjenko:

Visa

Den 17 juni 2014 tillfångatogs den ukrainska helikopterpiloten när hon slogs som infanterist i en frivilligmilis mot pro-ryska separatister.
Tre veckor senare dök hon upp i ryskt fängelse och anklagades för att ha lett in infanterield som dödat två ryska journalister samt att ha försökt smyga sig in i Ryssland.
Savtjenkos advokater säger att hon är oskyldig och greps innan journalisterna dödades. EU har sagt att hon bör släppas.
I vintras valdes Savtjenko in i det ukrainska parlamentet. Under våren hungerstrejkade hon i mer än 80 dagar.
Källa: The Independent, AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainsk pilot döms för mord

Mer i ämnet