Mångmiljardären Rami Makhlouf, kusin till Syriens president Bashar al Assad, har ombetts lämna sin post som chef för telekomföretaget Syriatel. Nu har tillgångar som tillhör honom beslagtagits. Foto: AFP/TT

Syrisk mångmiljardär har fått tillgångar beslagtagna

Uppdaterad
Publicerad

Maktstriden mellan mångmiljardären och presidenten chockar och fascinerar. Den syriska regeringen har i dag beslagtagit tillgångar som tillhör Bashar al-Assads kusin Rami Makhlouf.

Makhlouf har deltagit i finansieringen av det syriska inbördeskriget och äger ett affärsimperium med företag inom olje-, fastighets- och telekommunikationssektorn. Han är barndomsvän med Bashar al-Assad och har tillhört dennes inre cirkel.

Den ovanliga maktkampen har spelat ut via videomeddelanden på Facebook där mångmiljardären riktar sig direkt till presidenten och uppmanar honom att rädda hans imperium och släppa medarbetare som gripits.

I den senaste videon i söndags sade Makhlouf att han beordrats att lämna sin position som chef för telekomföretaget Syriatel. Enligt den syriska regeringen är företaget skyldig staten motsvarande en miljard kronor i obetalda skatter.

Postat videor på internet

I dag visar dokument som nyhetsbyrån Reuters kommit över att Makhloufs tillgångar tagits i beslag.

Det var den 30 april som Rami Makhlouf postade den första videon där han klagade över att den syriska regeringen krävt honom på motsvarande en miljard kronor i skatteskulder. Strax därefter greps ett antal medlemmar i ledningen för Syriatel.

Affärsmannen svarade då med ett andra videomeddelande där han beklagar det ”omänskliga sätt” gripandena gått till på.

I det sista meddelandet i söndags sade sig Makhlouf vara beredd att betala de summor myndigheterna begär – men tillade att han vägrar att gå med på kravet att avgå som chef för Syriatel.

Kontrollerat upp till 60 procent av landet ekonomi

Rami Makhlouf är kusin på mödernet till presidenten och tillhör samma etnisk-religiösa bakgrund inom alawiterna, en gren av shiaislam.

Vissa bedömare har spekulerat i att makstriden kan ha uppstått utan att al-Assad velat det. Att det i stället skulle vara Ryssland som står bakom, med motivet att få igen en del av de kostnader man betalat för att backa upp den syriska regimen i kriget.

Makhloufs imperium sägs ha kontrollerat upp till 60 procent av Syriens ekonomi före 2011. Under kriget har Makhlouf finansierat miliser som deltar i striderna på den syriska regeringens sida. Både USA och EU har satt upp honom på sina sanktionslistor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.