Protester mot svälten i staden Madaya. Foto: Foto: Reuters

Syrien tillåter nödhjälp till belägrad stad

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut matbrist och staden beskrivs som ett enda stort fängelse. Nu tillåter syriska regimen nödhjälp till belägrade Madaya, uppger FN i en rapport.

Yacoub el-Hillo, FN:s lokala samordnare i Syrien, uppger i en rapport att hjälptransporter till Madaya planeras ”de kommande dagarna”.

Under sex månader har Madaya varit belägrad av regimstyrkor med stöd av Hizbollah. Det råder brist på mat och regimen har anklagats för att försöka svälta befolkningen till döds.

Flyende dödas

Läkare utan gränser har bedömt att tusentals civila riskerar att svälta i staden. Något som bekräftas i FN:s rapport i dag: ”De nära 42.000 invånarna i Madaya riskerar att hungra och svälta. FN har fått trovärdiga rapporter om människor som dör av svält och om de som dödas när de försöker ta sig ut ur staden”, skriver bland andra FN-samordnaren i rapporten.

Människor i staden beskriver Madaya som ett stort fängelse och berättar att den omgärdas av minor och att de som försökt ta sig ut skjutits.

FN hoppas också nå städerna Foah och Kefraya, som belägras av rebeller.

Senaste hjälptransporten i höstas

Madaya ligger drygt två mil nordväst om Damaskus och en mil från gränsen mot Libanon. Senast hjälptransporter nådde fram till staden var i oktober, då skickades energikex där bäst före-datumet passerat, något FN senare fick be om ursäkt för.

I december evakuerades akut sjuka från staden men sedan har ingen hjälp nått fram – trots upprepade förfrågningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer