Syrienkännaren Aron Lund. Foto: TT/SVT

Syrienkännare: ”De värsta scenerna vi har sett”

Uppdaterad
Publicerad

Läget i det belägrade östra Aleppo i Syrien är värre än någonsin tidigare under det mer än fem år långa inbördeskriget. Det säger Syrienkännaren Aron Lund i SVT:s Agenda. Han befarar en ”väldigt, väldigt blodig” fortsättning på kriget.

– När man tittar på bilderna från Aleppo ser man de värsta scenerna under hela kriget. Det är så många människor som är instängda i östra Aleppo just nu och kriget är så våldsamt med anfall från flera håll och bombningar, med avskurna hjälpleveranser och attacker mot sjukvården, Det är riktigt illa, säger författaren och Syrien kännaren Aron Lund som bland annat är knuten till  tankesmedjan Carnegie endowment for international peace.

Många av bombningarna verkar ske godtyckligt utan större precision, säger Aron Lund. Samtidigt verkar vissa attacker vara väl valda och utförda med precision, säger Lund och hänvisar till rapporter från FN.

– Sjukhusen slås ut ett efter ett. Det verkar som att man riktar in sig i viss mån på sådana ställen just för att göra det omöjligt att leva där, säger Lund i SVT:s Agenda

Aleppo nyckeln

Aleppo är Syriens största stad och har varit omstridd i fyra-fem år. Aron Lund tror att regeringen i Syrien ser det som oerhört viktigt att inta hela Aleppo.

– Jag tror att det är väldigt viktigt. Båda sidorna behöver Aleppo för att kunna vinna kriget. Lyckas Assad köra ut rebellerna från Aleppo kan man kanske inte säga att han har vunnit kriget, men man kan säga att oppositionen garanterat har förlorat kriget för då har man inte mycket mer än landsbygd och några små provinsstäder och idén om att kunna störta Assad utifrån det är nästan otänkbar.

Tror inte på ömsesidigt fredsavtal

Aron Lund tror att kriget kommer att fortsätta oavsett hur utfallet blir i Aleppo.

– Det är så många olika aktörer inblandade, inne i landet med kurdiska grupper, islamiska staten och andra jihadiströrelser på rebellsidan och sedan Assads olika allierade. Dessutom finns omvärlden med Saudiarabien, Turkiet och USA på rebellernas sida och Iran och Ryssland på Assads sida.

Aron Lund tror inte att det är sannolikt att ett ömsesidigt fredsavtal får slut på kriget.

– Tyvärr måste det nog vara så att en sida blir så mycket starkare än den andra att den kan tvinga igenom ett avtal på sina egna villkor, och det är väl ditåt vi rör oss just nu. Det blir väldigt, väldigt blodigt, tror jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.