• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Parad i Oslo den 17 maj 2011. Foto: Scanpix.

”Syttende mai” firar demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Norges kulturattaché: ”Jag tror att de flesta kommer att fokusera på det positiva.”

Se NRK:s livesändning från det norska nationaldagsfirandet

I dag firas den norska nationaldagen och som vanligt innebär det feststämning över hela Norge. I Oslo tågar Oslos skolbarn genom staden i den traditionsenliga barnparaden.

Terrordåden i Oslo och Utöya har påverkat Norge på flera sätt men trots att rättegången mot Anders Behring Breivik pågår tror inte Norges kulturattaché att det norska nationaldagsfirandet kommer att se annorlunda ut i år.

-Jag hoppas att sjuttonde maj firas som vanligt. Det kan hända att vissa talare fokuserar på terrordåden men jag tror inte det kommer påverka själva firandet, säger Eva Andresen Wickman, press- och kulturattaché på Norges ambassad i Stockholm.

Hon tycker att det viktigaste med årets firande är de värderingar som hänger ihop med grundlagen från 1814.

-Jag tror värderingarna som frihet, demokrati, likvärde och mångfald som Norge står för kommer att vara i centrum i dag, säger hon.

Hur tror du stämningen kommer vara i år?
-Jag kan tänka mig att i vissa städer där man drabbats hårdare av dåden så kommer stämningen bli tryckt men jag tror att de flesta kommer att fokusera på det positiva och se framåt, säger Eva Andresen Wickman.

Även i Sverige firas den norska nationaldagen runt om i landet. Den norska ambassaden anordnar ett traditionellt firande i Stockholm med en parad från Kungsträdgården till Skansen.

Väl på Skansen firas det med musik, tal och självklart med allsång av nationalhymnen ”Ja vi elsker”.

I Göteborg bjuder Norges Hus in till brunch, flagghissning och familjeunderhållning. Även i Lund, Kristianstad och Luleå blir det stora firanden.

Firas för att Norges grundlag skrevs under den 17 maj 1814. Norge fick behålla sin grundlag under unionen med Sverige mellan 14 augusti 1814 och 1905 vilket säkerställde en högre grad av självständighet. Grundlagen är Europas äldsta fortfarande gällande skrivna författning.

Källa: Nationalencyklopedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norges nationaldag

Mer i ämnet