Ett godståg i Norge har kört in i en renflock och dödat 106 djur. Foto: TT

Tåg körde på renflock – över 100 renar döda

Uppdaterad
Publicerad

En renflock har blivit påkörd av flera godståg vid en bro nära Kvalfors i mellersta Norge och så många som 106 renar ha dödats under tre dagar.

Enligt det norska mediebolaget NRK har renägare i området tidigare varit i kontakt med Bane Nor, som ansvarar för tågnätet, och då fått försäkringar om att tåget skulle köra sakta förbi platserna där renarna befinner sig. Men det beskedet ska inte ha nått tågföraren.

– Vi som är renägare har ett nära förhållande till våra djur. Jag blir så arg att jag nästan blir yr, säger renägaren Ole Henrik Kappfjell.

Teknisk miss

Bane Nors områdeschef Thor Brækkan beklagar det inträffade och säger att en process om ersättning ska inledas. Han bekräftar också att beskedet från renägarna om lägre tåghastighet hade noterats men av en teknisk miss inte nått tåget.

– När det uppdagades att uppgiften hade försvunnit, så försökte vi ringa tåget. Då var det dessvärre för sent, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.