– I ett backigt landskap kan terrängen hjälpa till att bilda skurar, menar Nils Holmqvist. Foto: Kun-Hsuan Chou/SVT/Henrik Sköld

Taiwanesisk rekordregnbåge syntes i nio timmar – Väder-Nils: ”Väldigt speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

Taipei-bor riskerade svåra nacksmärtor efter att ha tittat upp i skyn på en svindlande regnbåde – som varade i nästan nio timmar. – Det är otroligt att den kunde synas så länge, säger professor Kun-Hsuan Chou som observerade regnbågen till SVT Nyheter, och han får medhåll av väderkollegan Nils Holmqvist: – Regnbågar brukar inte vara så långlivade, vilket gör detta väldigt speciellt.

Rekordet för världens längst varande regnbåge har hittills hållits av området Yorkshire i England, som 14 mars 1994 upplevde en båge som syntes i sex timmar, enligt Guinness rekordbok.

Nu verkar rekordet ha slagits, i Taiwans huvudstad Taipei, där en regnbåge syntes i hela 8 timmar och 58 minuter.

”Har aldrig sett regnbågar som denna”

Professor Kun-Hsuan Chou, på institutionen för atmosfäriska vetenskaper på Chinese Culture University i Taipei, observerade och fotograferade regnbågen.

– Det är otroligt att den kunde synas så länge. Jag har aldrig sett regnbågar som denna i Taiwan förut, säger han till SVT Nyheter.

Foto: Kun-Hsuan Chou

Även SVT:s meteorolog Nils Holmqvist häpnades över den långlivade bågen.

– Regnbågar uppstår när det är en bra mix av sol och skurar. Därför brukar regnbågar inte vara så långlivade, vilket gör detta väldigt speciellt, säger han.

Backig terräng hjälper bågarna

Nils har teorier varför Taipei lyckades slå Yorkshires rekord.

– I ett backigt landskap kan terrängen hjälpa till att bilda skurar vilket kan vara en förklaring. Luften är dessutom fuktigare än här i Sverige vilket är en annan orsak. Sen får ju inte solen heller gå i moln, menar han.

Foto: Kun-Hsuan Chou

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.