Aktivisten om talibanernas brutna skollöfte: ”Visar sitt rätta ansikte”

Publicerad

Flickor i Afghanistan blev hemskickade från skolan bara timmar efter att den öppnat för flickor – trots löften om skolgång från talibanerna.

– Det verkar som att det var tomma löften, säger Lisa Cakar, grundare av kvinnorättsorganisationen Afghan Feminist Movement Ruidad, till SVT:s Morgonstudion.

Terminsstarten blev en besvikelse för många flickor i Afghanistan som för första gången skulle få gå till skolan sedan talibanerna tog makten i landet i somras. Flickor har skickats hem från flera skolor, rapporterar nyhetsbyrån AFP som var på plats vid flickskolan Zarghona i huvudstaden Kabul.

– Plötsligt blev vi tillsagda att lämna tills andra beslut tagits, säger Azimi, som skulle gå tillbaka till årskurs tolv. Vad har vi gjort för fel? Varför måste kvinnor och flickor utstå det här? Jag ber det islamiska emiratet att öppna våra lektioner.

Gråtande elever

Med tårar i ögonen packade eleverna ihop sina saker – bara timmar efter att skolan öppnat.

– Det är smärtsamt att se sina elever gråta, säger läraren Palwasha.

Många har befarat att talibanerna skulle förbjuda flickor att gå i skolan, precis som förra gången extremiströrelsen styrde landet 1996–2001. Talibanstyret har lovat att så inte ska bli fallet, och yngre flickor och pojkar har sedan i höstas kunnat gå i skola.

Under onsdagen skulle skolorna öppna för flickor i klass sex och uppåt. Inamullah Samangani, en av talibanernas talespersoner bekräftar att flickor skickats hem.

– Ja, det stämmer, säger han.

Afghanistanexperten: Krävs omfattande förändringar

Situationen för kvinnor har blivit sämre i och med en mängd nya regler som talibanerna har infört, enligt Afghanistanexperten Helene Lackenbauer på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Bland annat har deras rörelsefrihet begränsats. Helst ska de ha med sig en manlig eskort när de rör sig utanför hemmet. Flygbolag har också uppmanats att stoppa kvinnor som vill flyga själva.

– Samtidigt ska man komma ihåg att kvinnors situation innan maktövertagandet inte heller var särskilt bra. Det var redan då en lång väg kvar för kvinnor att få jämställda förhållanden. Det krävs omfattande strukturella förändringar, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.