Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid presenterade medlemmar i extremiströrelsens ”regering” på en presskonferens i Afghanistans huvudstad Kabul på tisdagen. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Talibanernas nya styre i Afghanistan presenterat

Uppdaterad
Publicerad

Talibanernas nya styre i Afghanistan har presenterats.

En av rörelsens medgrundare Mulla Mohammad Hassan Akhund blir landets ledare med Sirajuddin Haqqani, ledare för terrorstämplade Haqqaninätverket, som inrikesminister.

På en presskonferens presenterade talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid på tisdagen ett tillfälligt styre som ska leda Afghanistan framöver.

– Vi vet att folket i vårt land har väntat på en ny regering, säger Zabihullah Mujahid enligt BBC.

Mulla Mohammad Hasan Akhund, en kandidat som inte nämndes på förhand, får rollen som ”tillförordnad premiärminister”. Han föddes i Kandahar och var med och grundade extremiströrelsen på 90-talet. Under talibanernas tidigare regering i Afghanistan hade han bland annat posten som utrikesminister, enligt Times of India.

Enligt uppgift är det talibanernas högste ledare, mulla Mawlawi Haibatullah Akhundzada, som pekat ut Mohammad Hasan Akhund som ny statschef.

FBI-efterlyst inrikesminister

Mulla Abdul Ghani Baradar blir biträdande ledare. Baradar har tidigare pekats ut av bedömare som den som sannolikt blir politiskt ansvarig. De senaste åren har han ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar där fredssamtal med bland annat USA ägt rum.

Tillfällig inrikesminister blir Sirajuddin Haqqani, ledare för terrorstämplade Haqqaninätverket som är ökänd för sina självmordsdåd, kidnappningar och mord. Nätverket misstänks även ha kopplingar till Pakistans underrättelsetjänst och Sirajuddin Haqqani själv är sedan tidigare efterlyst av FBI.

Mulla Yaqoob, chef för talibanernas militärkommission och son till talibangrundaren mulla Omar, utses till tillfällig försvarsminister.

Lovat vara mer inkluderande

Talibanerna uppgav i måndags att rörelsen tagit kontroll över det sista motståndsfästet i landet, Panjshirdalen och talespersonen Zabihullah Mujahid sade att den som försöker starta ett uppror kommer att straffas hårt.

Sedan rörelsen intog Kabul 15 augusti har talibanerna uppgett att man tänker styra landet med mjukare hand än under tiden vid makten 1996–2001. Det nya talibanstyret har lovat att vara mer ”inkluderande”, men många är oroliga för att det bara är tomma ord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer