Talibanerna omringar motståndsrörelsen i Panjshirdalen – striderna fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har omringat den enda provinsen som stått emot deras offensiv, men fästet är ännu inte under gruppens kontroll. Flera källor rapporterar om häftiga strider mellan den väpnade motståndsrörelsen och talibankrigare det senaste dygnet.

– Panjshir det sista hoppet, säger svensk-afghanen Arash Hazrati.

Sedan Kabuls fall den 15 augusti har tusentals afghaner samlats i den mytomspunna Panjshirdalen. Det svårintagliga, bergiga området beskrivs som den enda delen av landet som talibanerna ännu inte har tagit över. Men nu ska talibankrigare ha omringat dalen. 

Svensk-afghanen Arash Hazrati har ständig kontakt med den nationella motståndsrörelsen i Panjshir. Han berättar att talibanerna påbörjade sin offensiv sent på tisdagen och att de har anfallit från tre olika fronter. På två fronter har de tryckts tillbaka, enligt Arash.

– För hela Afghanistan är Panjshir det sista och enda hoppet om att bli befriade från talibanerna, säger Arash Hazrati. 

Obekräftade uppgifter om stridens offer

”I går kväll attackerade talibanerna Panjshir, men besegrades med sju döda och flera skadade”, skriver Afghanistans tidigare försvarsminister Bismillah Mohammadi på Twitter, enligt Reuters.

Det finns olika uppgifter om antalet döda och skadade, varav inga går att få bekräftade av oberoende källor. Men minst fyra döda och flera skadade talibankrigare ska ha förts till sjukhus, enligt en italiensk hjälpgrupp, skriver Reuters.  

Den väpnade motsåndsrörelsen leds delvis av den legendariske krigsherren Ahmad Shah Massouds son Ahmad Massoud. Lokala miliser, rester av armé- och specialstyrkor samt civila har anslutit. 

– De krigar för överlevnad, säger Arash Hazrati.

Talibanerna avslutar försök till förhandling

Talibanerna uppger att samtalen med motståndsrörelsen har avbrutits.

– Mina bröder, vi gjorde vårt bästa för att lösa Panjshirproblemet med samtal och förhandlingar, men tyvärr var allt förgäves, säger talibanledaren Amir Khan Motaqi i ett ljudmeddelande som publicerats på Twitter.

Panjshirdalen åtta mil norr om Kabul är en av landets minsta provinser. Det geografiskt avskurna läget, som gör platsen svår att erövra, kan även innebära en nackdel för motståndsrörelsen. Alla ingångar ockuperas av talibantrupper. Förnödenheter och utrustning är närmast omöjligt att få in.

Om motståndet har någon chans emot talibanernas stora övervikt i vapen och manskap återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.