Amir Khan Muttaqi, som regimen kallar utrikesminister, uppmanar USA att visa ”stort hjärta” i framtida förbindelser med landet.

Talibanerna tackar för utlovat bistånd

Uppdaterad
Publicerad

Det nya talibanstyret tackar världen för löften om hundratals miljoner dollar i nödhjälp till Afghanistan.

Amir Khan Muttaqi, som regimen kallar utrikesminister, uppmanar också USA att visa ”stort hjärta” i framtida förbindelser med landet.

På en presskonferens i huvudstaden Kabul utfäster han att talibanerna ska spendera det utlovade biståndet på ett klokt sätt fattiga till fromma:

– Det islamiska emiratet ska göra sitt bästa för att hjälpa behövande människor och detta på ett fullständigt transparent vis.

Länder går ihop

Utspelet kommer dagen efter att en givarkonferens ledd från FN:s kontor i Genéve fick det internationella samfundet att skänka 1,2 miljarder dollar (motsvarande drygt tio miljarder kronor) till hjälpinsatser i Afghanistan.

Pengarna behövs för att hjälpa elva miljoner människor i akut behov av mat och medicinsk utrustning och till 3,4 miljoner människor som behöver livsuppehållande sjukvård, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på måndagen. För att nödhjälpen skulle räcka till slutet av året hade han hoppats på fem miljarder dollar från givarländerna.

Plågat folk

Afghanistan, kraftigt beroende av hjälp utifrån, genomlider en svår ekonomisk kris. De nya myndigheterna är oförmögna att betala ut löner samtidigt som matpriserna rusar i höjden. Därtill råder torka med sämre skördar som följd.

Amir Khan Muttaqi passar även på att be USA visa uppskattning för att talibanerna tillät förra månadens trupptillbakadragande, då över 120 000 amerikanska soldater evakuerades.

– Amerika är ett stort land, de behöver ha ett stort hjärta, säger han.

EU närmar sig

I EU-parlamentet i Strasbourg konstaterade EU:s utrikeschef Josep Borrell på tisdagen att EU inte har annat val än att samtala med det nya talibanstyret. EU ska försöka organisera en diplomatisk närvaro i Kabul, sade han:

– Den afghanska krisen är inte över. För att ha någon möjlighet att påverka händelseutvecklingen har vi ingen annan möjlighet än att engagera oss med talibanerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Afghanistan efter 11 septemberattackerna – på 60 sekunder Foto: TT arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer