UD: ”Ytterst flygbolaget som avgör vem som får gå ombord”

Uppdaterad
Publicerad

Hon trodde att hon kollat upp allt som behövdes inför hemresan till Sverige från London. Ändå nekades Josefine Thorén att kliva ombord på flyget mot Spanien där hon skulle mellanlanda, för att hon inte kunde visa upp ett negativt PCR-test.

– Om man skulle göra en transit genom Spanien så stod det att inga tester krävdes, säger Josefine Thorén.

Josefine sökte information både hos ambassaden och det brittiska utrikesdepartementet. Där hittade hon ingen information om att hon behövde ett negativt PCR-test, alltså ett test som visar att hon inte har corona vid tillfället testet togs, för att få kliva ombord på flyget.

”Flygbolaget som avgör”

Men för att försäkra sig om att man kommer med på ett flyg hem till Sverige gäller det att både höra sig för hos ambassaden vilka regler som gäller – men även hos flygbolagen. De kan nämligen ha egna regler om vad som behövs för att få kliva ombord på planet.

– Ytterst är det ju flygbolaget som avgör vilka passagerare som ska släppas på deras flyg, säger Erik Karlsson på Utrikesdepartementets presstjänst.

Josefine nekades ombord planet

Josefine Thorén var med om just detta. Hon blev nekad att flyga till Sverige från London, via Malaga i Spanien. Anledningen var att hon inte kunde visa upp ett negativt coronatest.

– Det är krångligare att resa just nu, det måste man som resenär vara medveten om, säger Erik Karlsson på Utrikesdepartementets presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.