Tiotusentals röstar fram årets ”tjockis”

Uppdaterad
Publicerad

Björnarna i Katmai National Park i Alaska, USA, håller som bäst på att äta upp sig inför den långa vinterdvalan. Samtidigt pågår den årliga utslagstävlingen om vem som  ska bli årets ”Fat bear”, tjocka björn.

Tävlingen i började för sju år sedan när parken instiftade något de kallade Fat bear tuesday.

– Det var ett sätt att utbilda allmänheten om våra björnar och hylla deras sätt att gå upp i vikt så att de senare kan överleva sex månader i ide, berättar Naomi Boak, presstalesperson för nationalparken.

Fat bear tuesday utvidgades snart till en hel vecka, ”Fat bear week”. Under tävlingsveckan visar nationalparkens hemsida upp bilder och filmklipp på 12 av de nationalparkens tungviktare. I olika deltävlingar får allmänheten rösta på sina favoritbjörnar.

Ung uppstickare

Favorittippad till finalen är fjolårets tvåa, björn 747. Han är parkens tyngsta björn och troligen sugen på revansch.

Idag, söndag, möter han dock björn 151 i semifinal. Björn 151, även kallad ”Walker”, är enligt Naomi Boak på Katmai National Park en ung uppstickare som har fått väldigt många röster i två deltävlingar tidigare i veckan.

–Vi har tänkt på honom som ganska ung och skygg tidigare, men nu han har växt till sig och är jättestor, konstaterar hon.

Inte bara jippo

Tävlingen är inte enbart ett roligt jippo utan ett sätt att väcka allmänhetens intresse och engagemang för björnar och andra vilda djurs livsvillkor.

– Björnarna är individer och de har väldigt olika strategier för att överleva. Att se dem som individer gör att man uppskattar dem ännu mer, berättar Naomi Boak.

Den 6:e oktober kl 18, lokal tid avgörs vem som blir årets ”Fat bear”.

I klippet får du veta mer om de tävlande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.