Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dussintals lokalpolitiker på olika håll i Ryssland skrivit under en appell som kräver att president Putin avgår – SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström på plats i Ryssland.

Ryska lokalpolitiker kräver Putins avgång

Uppdaterad
Publicerad

Att kritisera makthavarna i Kreml, och framför allt president Vladimir Putin, är riskfyllt. Trots det har ett dussintal lokalpolitiker i Ryssland skrivit under en appell som kräver att Putin avgår.

– Men den leder knappast till att Putin avgår, säger Vitalij Bovar, ledamot i Sankt Petersburgs fullmäktige.

Grunden för lokalpolitikernas protest är att de har kommit till insikt om att Putins beslut att invadera Ukraina skadar Ryssland.

– Det är klart att det är Putin som startat det ohyggliga kriget. Han är katalysatorn, säger Vitalij Bovar.

En annan ledamot som officiellt krävt Putins avgång är Dmitrij Paljuga. Han greps av polis men släpptes senare.

– Jag märker hur trötta folk är på Vladimir Putin nu. Han har varit president länge. Hittills har man kunnat finna sig i det men nu är folk så stressade av hans maktinnehav att alla vill göra något åt det.

Enligt Bovar har appellen redan fått stort gensvar och väckt uppmärksamhet i samhället, både i Ryssland och utomlands. Men att den skulle leda till att Putin avgår är det knappast någon som tror, inte ens lokalpolitikerna själva.

– Det är en auktoritär regim, den lyssnar inte på gräsrötterna, säger Bovar.

När SVT Nyheter frågar invånarna i Sankt Petersburg om appellen är det ingen som har hört talas om den. Hör deras reaktioner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.