Obamas teckenspråkstolk var bluff

Uppdaterad
Publicerad

Han stod nära USA:s president, men ingen vet vem han är eller hur han kom dit. Mannen som fejkade teckentolkningen vid minneshögtiden för Mandela jagas i Sydafrika.

Bakom talarna under minnesceremonin för Nelson Mandela stod en man och teckenspråkstolkade, såg det ut som. I själva verket stod han bara och gestikulerade. Nu jagar Sydafrika efter den okände bedragaren.

– Det fanns inte ett enda tecken. Ingenting. Han stod bokstavligt talat och flaxade med armarna, säger Cara Loening, chef för en organisation i Kapstaden som utbildar teckenspråkstolkar.

Händelsen har framkallat ilska bland hörselskadade i hela världen, som bevittnade mannens insats under världsledarnas känslofyllda tal till Mandela.

– Det är väldigt pinsamt. Det visar på en total brist på respekt för de döva, för vad Nelson Mandela stod för och det stöd han gav till döva, säger teckenspråkstolken Delphin Hlungwane.

Redan under ceremonin började reaktionerna komma in:

”Den så kallade översättaren på scenen hittar bara på. Ta bort honom från tv”, skrev en på Twitter.

Braam Jordan, en sydafrikansk medlem i en internationell organisation för unga döva, kallar i australiska The Age tolkningen för ”förödmjukande”.

Ingen vet vem han är

Ingen tycks dock veta vem mannen är, eller hur han kunde ta sig upp på scenen, intill ett antal av världens högsta potentater. Han stod bara några meter bakom världens hårdast bevakade ledare, USA:s president Barack Obama.

– Vi kan inte hitta namn eller någonting, säger Loening.

Regeringen inledde på onsdagen en utredning om den pinsamma fadäsen. ANC förnekade all inblandning i misstaget.

– Jag känner inte den här killen. Han jobbar inte för ANC, säger ANC:s talesman Jackson Mthembu.

Bluffat förut

Men under onsdagskvällen avslöjades det att tolken har bluffat förut – förra året tolkade mannen teckenspråk på en tillställning med Sydafrikas president Jacob Zuma, uppger AP.

Den gången filmades det och analyserades av Sydafrikas dövas riksförbund som sedan framförde ett formellt klagomål till partiet ANC, som stod värd för evenemanget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.