Två kvinnor som fotar sig med Teheran i bakgrunden. Foto: TT

Teherans sedlighetspolis slutar gripa för ”oislamisk” klädsel

Uppdaterad
Publicerad

Sedlighetspolis i Teheran kommer inte längre att gripa människor som klär sig för ”oislamiskt”. Det meddelar polisen själva, enligt den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

I nästan 40 år har iransk lag krävt att befolkningen täcker sina kroppar i enlighet med muslimsk sed. För kvinnor har det inneburit att de ska bära slöja och ha på sig kläder som täcker större delen av kroppen. För män har shorts och linnen inte varit acceptabla plagg att bära offentligt.  

Sedlighetspolisen har regelbundet gripit människor som har klätt sig för utmanande för makthavarnas smak.

Politiska protester i Iran

Kan ge fängelse

Det vanligaste straffet har varit en varning, men påföljden har också kunnat bli böter eller fängelse.

Men nu verkar en ändring vara på gång.

– De som inte följer islamiska värderingar och försummar det här området kommer inte längre att tas in till polisstationer, det kommer inte bli en rättssak och vi kommer inte att skicka dem till domstol. Vi kommer att erbjuda dem utbildning för att ändra på deras sätt, säger Teherans polischef Hossein Rahimi, till nyhetsbyrån Tasnim.

Enligt honom har 121 sådana utbildningstillfällen redan hållits där 7.900 människor har deltagit.

Samtidigt betonar polisen att lagen fortfarande gäller och att de som bryter mot den upprepade gånger kan ställas inför rätta.

Hundratals greps

Senast den 22 december då iranier firade vintersolståndet slog polis till mot två fester och grep 230 människor.

– När polisen kom fram såg de könsblandade grupper av människor som dansade och drack, sa polisen Zolfaghar Barfar till nyhetsbyrån Isna.

Män och kvinnor som saknar släktband får inte ha fysisk kontakt med varandra och att dricka alkohol har varit förbjudet för landets muslimer sedan 1979.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet