Telefonsamtalet med Niinistö visar att Putin inte isolerat sig helt

Uppdaterad
Publicerad

Finlands president Sauli Niinistö höll på fredagen ett timmeslångt telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin om kriget i Ukraina. Under mötet betonade Niinistö behovet av eldupphör och en säker evakuering av civila, samt säkerheten för ukrainska kärnkraftverk.

Finland och dess president har tidigare pekats ut som en möjlig medlare i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Men SVT:s reporter Hasse Svens på plats i Finland är tveksam till att detta skulle bli verklighet.

– Jag tror att Niinistö skulle tacka nej till den rollen. Det är dessutom ganska olämpligt eftersom Finland nu ska behandla ett eventuellt medlemskap i Nato, vilket skulle kunna sätta Niinistö i en riktig rävsax.

Kriget i Ukraina

Dagens samtal ledde inte till några konkreta framgångar, men innebär enligt Hasse Svens att Putin åtminstone inte isolerat sig.

– Putin skulle kunna, om möjligt, bli ännu farligare om han helt isolerade sig från omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet