Appen Telegram stängs i Ryssland genom ett beslut som lutar sig mot anti-terrorlagar. Foto: TT

Telegram blockeras i Ryssland: ”Ännu ett intrång i personers privatliv”

Publicerad

Med över nio miljoner i Ryssland är Telegram en gigant. I veckan började myndigheterna arbetet med att blockera appen. SVT:s medarbetare i Moskva, Elena Kulagina, säger att det handlar om mer än en it-tjänst som försvinner.

– Det är ännu ett intrång i personers privatliv, friheten blir begränsad, säger hon.

Det är en app som till stora delar påminner om andra meddelande-tjänster så som Whatsapp, Viber och Facebooks messenger. Men att just Telegram blivit stort i bland annat Ryssland beror på att vissa saker har fungerat väldigt bra för ryska användare – till exempel tillhandahållandet av stora informationsflöden i så kallade botar.

– Det är många unga som använder Telegram såklart, och på sådana här botar får de information som de annars aldrig får tag på, säger ryska Elena Kulagina, medarbetare vid SVT:s kontor i Moskva.

Har vägrat dela med sig till FSB

Efter ett domstolsbeslut i förra veckan inledde ryska myndigheter under måndagen nedstängningen av Telegram i Ryssland. Bolaget har vägrat lämna ut detaljer som användare som säkerhetstjänsten FSB har krävt. SVT-medarbetaren Elena Kulagina säger att det kan komma att ta en vecka innan applikationen är helt blockerad i Ryssland.

– Just nu fungerar Telegram som vanligt där jag är, säger Moskva-bon på måndagskvällen.

Den starka skyddet som användarna har på Telegram, som erbjudit folk att uppträda anonymt, har bland annat gjort appen populär hos terrorgruppen IS medlemmar och sympatisörer. Det är också den antiterror-lag som instiftades i Ryssland 2016 som man lutar sig mot i beslutet att blockera Telegram.

Samtidigt fungerar Telegram, för de allra flesta användarna som en portal där man kan hålla koll på allt från olika matbutikers erbjudanden till språkkurser.

”Telegram i dag – i morgon något annat”

Men det som upprör mest i Ryssland är, enligt Elena, inte alls det faktum att en stor app tas ifrån folk. Innehållet kommer ändå att kunna dyka upp någon annanstans. Dessutom vet de flesta redan hur de ska göra för att runda blockeringen när ryska myndigheter väl sett till att samtliga operatörer utfört den.

– Kärnan här är känslan av att om någonting kan förbjudas i dag, så kan vad som helst bli det i morgon. Vi förlorar Telegram i dag, i morgon kan det vara någonting annat, förklarar Elena Kulagina, och fortsätter:

– Det är ännu ett intrång i personers privatliv, friheten blir begränsad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.