Telia Sonera lämnar skandalstater i öst

Uppdaterad
Publicerad

Teleoperatören Telia Sonera ska börja minska sin närvaro på marknaderna i Centralasien och över tid lämna dem helt. Beslutet gäller länderna Nepal, Kazakstan, Uzbekistan, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Tadzjikistan.

Telia Sonera har på senare tid skakats av olika avslöjanden om bolagets affärer i Centralasien, bland annat i Azerbajdzjan där Telia misstänks för inblandning i en omfattande mutskandal.

”Styrelsen har ingående prövat vad som är bäst för våra aktieägare, verksamheter, anställda och kunder. Vi har startat en process för att minska Telia Soneras närvaro inom region Centralasien för att effektivt kunna genomföra vår nuvarande strategi”, skriver styrelseordförande Marie Ehrling i en kommentar.

Tre år av mutskandaler

2012 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Telia Sonera betalat över två miljarder kronor till ett brevlådeföretag i Gibraltar med nära kopplingar till den uzbekiske presidentens dotter Gulnara Karimova.

Under 2013 avlöste avgångarna varandra inom Telia Soneras toppskikt. Våren 2015 medgav Telia Sonera ett nytt diktatursamarbete, denna gång med Azerbajdzjan – ett samarbete som tillfört landets presidentfamilj sex miljarder kronor.

”Tar det steg för steg”

– Azerbajdzjan och Uzbekistan har partnersituationer som vi inte är nöjda med, det har vi sagt öppet under lång tid tillbaka. Vi har försökt att få klarhet under två års tid, och vi lyckas inte. Då måste man någon gång ta konsekvensen av det och ta ställning. Och det är en del i vårt övervägande nu, säger Telia Soneras vd Johan Dennelind till TT.

Vilka de ekonomiska konsekvenserna som förväntas av beslutet vill Dennelind inte gå in på.

– Vi går inte händelserna i förväg. Vi är fortfarande i regionen nu, ingenting har förändrats i dag. Det här ska ses som en inriktning där vi kommer att ta steg för steg successivt för att till slut helt vara ute.

Aktien stiger i värde

Marknaderna i Centralasien står för omkring en femtedel av Telia Soneras omsättning. I fjol uppgick den samlade omsättningen i regionen till 20,5 miljarder kronor och rörelsevinsten uppgick till 4,9 miljarder kronor. Tidigare har Telia Soneras omsättning i Centralasien vuxit kraftigt men de två senaste åren har tillväxten mattats av och i fjol ökade omsättningen med endast 0,2 procent.

Stockholmsbörsen reagerade på morgonens besked och Telia Soneras aktie hade efter några minuters handel gått upp med drygt tre procent.

Följ SVT Nyheters liverapportering från Teila Soneras presskonferens nu under förmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet