Advokater och fackliga företrädare anser att Telia Sonera bär ett moraliskt ansvar. Foto: SVT

Telia Sonera utpekat för avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionella i Turkiet fängslas med telefonavlyssning som bevisning.

Advokater och fackliga företrädare anser att Telia Sonera och svenska staten bär ett moraliskt ansvar och  bör ta upp saken med myndigheterna.

Tidningen Arbetet har granskat underlag till åtal mot 147 oppositionspolitiker, fackmedlemmar och människorättsaktivister i Istanbul. Bevisningen mot dem bygger på elektronisk övervakning. Sammanlagt har 631 mobiltelefoner avlyssnats, varav 569 har abonnemang hos Turkcell, som har 54 procent av alla mobilkunder i landet – och där Telia Sonera är storägare.

Telias diktatursamarbete

-Bevisen mot oss bygger uteslutande på avlyssnade telefonsamtal. Det finns inget annat i åklagarens utredning, säger Lami Özgen, ordförande i de offentliganställdas organisation Kesk, till tidningen Arbetet.

I december dömdes 25 Kesk-företrädare till drygt sex års fängelse vardera för förberedelse till terrorbrott. Ordföranden Lami Özgen har släppts ur fängelset i väntan på ett avgörande i Högsta domstolen.

Största ägare i Turkcell

Telia Sonera är största ägare i teleoperatören Turkcell. Telia Soneras största delägare är i sin tur svenska staten, som brukar tala om kampen för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter runt om i världen.

-Jag kan inte förstå att den svenska regeringen tillåter en verksamhet som berövar oss grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter, säger Kesk-ordföranden till Arbetet.

”Äger inte majoritet av Turkcell”

Thomas Jönsson, chef för extern kommunikation på Telia Sonera, påpekar att bolaget inte äger majoriteten av Turkcell och måste agera via styrelsen. Ett brev har skickats till styrelsen om hur Telia Sonera vill att myndigheternas tillgång till näten ska hanteras, säger Jönsson.

-Vi har skrivit ett brev där vi ber styrelsen se till att vi gör precis det vi måste göra enligt lag och andra styrdokument och inte mer. Det brevet kommer att tas upp och behandlas på ett kommande styrelsemöte.

Jönsson hänvisar till att möjligheterna att påverka är större i bolag där Telia Sonera äger majoriteten.

-Här har vi förhållandevis små påverkansmöjligheter.

Har lagt fram handlingsprogram

Jönsson pekar också på att Telia Sonera tidigare lagt fram ett handlingsprogram för att undvika medverkan till brott mot mänskliga rättigheter. Där ingår dialog med myndigheter och ideella organisationer i länder där Telia Sonera är verksamt.

Telia Sonera har tidigare, efter program i SVT:s Uppdrag Granskning, kritiserats för att säkerhetstjänsterna i Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan, Uzbekistan, Ukraina och Vitryssland har full tillgång till dotterbolagens nät. Också där har avlyssning lett till gripanden av oppositionella.

Fakta

Turkcell

  • Turkcell är Turkiets ledande mobiloperatör med cirka 35 miljoner abonnenter i landet.
  • Bolaget har också verksamhet i Azerbajdzjan, Kazakstan, Georgien, Moldavien, Cypern, Ukraina och Vitryssland.
  • Telia Sonera var med och grundade bolaget 1994, tillsammans med Cukurova, och kontrollerar i dag 38 procent av aktierna.
  • Turkcell är noterat på börserna i Istanbul och New York.

Källa: Telia Sonera, Turkcell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet