I en oas i öknen ligger staden Palmyra dit tusentals turister har vallfärdat för att se den handelsplats där tankar, varor och idéer mellan öst och väst utbyttes för flera årtusenden sedan. Det sönderbombade templet skapades till den semitiska krigar- och fruktbarhetsguden Baals ära och är en av de viktigaste byggnaderna i staden. Nyligen mördades den 82-årige chefsarkeologen Khaled al-Asaad. Han hade vigt sitt yrkesverksamma liv åt Palmyra, som finns med på FN-organet Unesco:s världsarvslista, när han halshöggs och kroppen bands upp på en påle som sattes upp i stadens ruiner.
– Han vägrade att samarbeta med IS och berätta vart kulturskatterna har förflyttats, säger Eva Myrdal, som är forskare vid Världskulturmuseerna.
Detaljkunskap förlorad
När IS för några månader sedan tog över staden hade stora delar av de lösa samlingarna förflyttats, men nu har extremistgruppen börjat spränga de ovärderliga ruinerna som byggdes för omkring 2000 år sedan. Eva Myrdal har besökt Palmyra vid flera tillfällen, senast i april 2011, och beskriver hur arkeologiska utgrävningar pågått nästan fram tills kriget bröt ut och att området därför är väldokumenterat.
– Visuellt kommer det gå att återställa kolonnerna som fallit, men givetvis går en massa detaljkunskap förlorad när en byggnad fallit, säger hon.
Enorm illegal handel
Den globala illegala handeln med kulturarvsföremål omsätter, enligt Rikspolisstyrelsen, lika mycket pengar som exempelvis illegal narkotikahandel eller illegal vapenhandel. Plundringarna sker ofta i krigszoner och är en viktig inkomstkälla för IS.
– Rensningen av kulturskatter i Syrien och Irak är den värsta sedan andra världskriget. Det är ett försök att utplåna en stor del av vår gemensamma historia som kan störa den världsbild IS målar upp, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för FN-organet Unesco Sverige.
Myndigheter samarbetar
FN-organet Unesco kallar den senaste bombningen av Baalshamintemplet som ett krigsbrott, samtidigt som den illegala handeln av kulturskatter från staden är ett faktum. Det är främst förmögna konsthandlare eller privata samlare som är potentiella kunder, men även Medelhavsmuseet har vid ett par tillfällen blivit kontaktad av personer som velat sälja föremål som troligen varit stulna.
– Vi har sedan i våras ett nära samarbete mellan alla berörda myndigheter som vi larmar om vi blir kontaktade igen, säger Eva Myrdal.
Fakta: Unescos världsarv i Syrien
* Aleppo: Gamla stan med bland annat basar, tempel, borg, bostäder och bad från olika epoker.
* Bosra: Gamla stan. En gång huvudstad i romarnas arabiska provins. Hyser bland annat berömd amfiteater och en av islams äldsta bevarade helgedomar.
* Damaskus: Gamla stan. Umayyadmoskén från den islamiska erövringstiden brukar nämnas främst bland omkring 125 monument.
* Byarna i norra Syrien: ett 40-tal byar, övergivna vid vikingatiden, som vittnar om livet på landet i antiken och under bysantinsk tid.
* Krak des Chevaliers och Saladins borg (Qalat Salah al-Din): borgar från korsfarartiden. Saladin var den kurdiske härförare som ledde en muslimsk här till seger över korsfarare i Jerusalem.
* Palmyra: Ruinstad från tiden vid Jesu födelse med grekiska, romerska och persiska influenser.
Ovanstående finns på FN-organet Unescos världsarvslista. Dessutom finns tolv platser till på förslagslistan.