Protester mot frihandelsavtalet i Madrid, Spanien i slutet av maj 2016. Foto: TT

Temperaturen stiger om TTIP inför toppmötet i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Frågetecknen har ökat kring handelsavtalet TTIP mellan EU och USA inför mötet i Stockholm i dag, där de ansvariga toppförhandlarna nu möts. Tidspressen är hård om förhandlarna ska få ett avtal på plats under Barack Obamas presidentperiod.

Efter de senaste dagarnas utspel från olika EU-ledare har intresset för mötet i Stockholm ökat. Både USA:s handelsminister Michael Froman och EU:s ansvariga handelskommissionär Cecilia Malmström, liksom de båda sidornas chefsförhandlare är på plats i Stockholm i dag. 

Ifrågasatt på högsta nivå

Frankrikes president Francois Hollande har under veckoslutet krävt att USA visar att man är berett till eftergifter för att det ska bli något avtal. Tysklands socialdemokratiske näringsminister Sigmar Gabriel, som sitter i koalitionsregering med Angela Merkel, har sagt att förbundskansler Angela Merkel har visat för stor optimism om det kan bli ett avtal. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill nu att EU-ländernas regeringschefer vid sitt toppmöte i juni bekräftar att de fortfarande vill försöka nå fram till ett nytt handelsavtal.

Så temperaturen har stigit inför TTIP-mötet, som svenska arbetsgivare och fackföreningar, Svenskt Näringsliv och LO tillsammans är värdar för i Stockholm idag.

Omstritt om handel och investeringar

Avtalet kallas på engelska Transatlantic Trade and Investment Partnership, förkortat TTIP, ett avtal om partnerskap för transatlantisk handel och investeringar. USA hoppas bl.a. kunna sälja mer jordbruksvaror till EU, medan europeiska företag genom ett sådant här avtal hoppas kunna exportera mer till USA.

Fastlåsta förhandlingar

Förhandlarna är under stark tidspress, eftersom målet har varit att få ett avtal klart före årets slut och innan president Barack Obama slutar.  Vid tisdagens möte i Stockholm blir det viktigt om det kommer några signaler som tyder på att de fastlåsta förhandlingarna kommer att kunna skyndas på.

Mycket är hemligt

Bara delar av de båda sidornas förhandlingsbud har publicerats och kritiken har varit stark att så mycket har varit hemligt. Utifrån läckt material så fruktar miljö- och konsumentorganisationer att det ska bli försämringar när miljöregler och standard ska bli mer lika i USA och EU. Det så kallade investerarskyddet med särskilda skiljedomstolar för företag ser kritiker som ett sätt för internationella storbolag att kringgå demokratiska beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förhandlingar om frihandelsavtal

Mer i ämnet