Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås till platsen som hamnat i centrum för diskussionen om Afrikas splittring. Foto: SVT/Reuters

Teorin: Här är sprickan som kan dela Afrika i två

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier påstås det att Afrika är på väg att spricka och dela sig i två. Stämmer det verkligen?

Vår korrespondent i Kenya reste till Rift Valley där människor chockades 2018 när marken delade på sig och ryktet om att Östafrika nu var på väg ut i havet spred sig.

Trots att det så kallade Östafrikanska Gravsänkesystemet bildades för över 22 miljoner år sedan har det omtalats mycket de senaste åren.

2005 dök stora sprickor upp i Etiopiens öknen och 2018 skapade en enorm spricka panik i Kenya.

Och faktum är att mycket tyder på att Afrika en dag kommer delas i två.

Vad säger forskningen?

Tidigare har man trott att den afrikanska kontinenten vilat på en enda kontinentalplatta, men sedan 70-talet har den teorin ifrågasatts ifrågasatts, enligt BBC Science Focus.

Istället menar man att det handlar om två separata plattor – den Nubiska och den Somaliska plattan, som nu börjat separeras.

Enligt GPS-mätningar ska plattorna glida isär med cirka 7 millimeter per år och till slut kommer en helt egen landmassa att formas när stora delar av Somalia, Etiopien, Kenya och Tanzania bokstavligen glider ut i havet.

Men det är inget man behöver stressa upp sig över redan nu. Enligt National Geographic är perspektivet snarare 50 miljoner år.

Ryktet om sprickan i Kenya

När den stora sprickan dök upp i Kenya 2018, över 15 meter djup och 20 meter bred på vissa ställen, spreds rykten om att Afrika nu höll på att dela sig betydligt snabbare än så.

Följ med SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås till platsen som hamnat i centrum för diskussionen om Afrikas splittring i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.