Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fraktas timret från Centralafrikanska Republiken ut till världsmarknaden. Foto: Johan Ripås, Google Earth

Wagnergruppen skövlar regnskog i Centralafrikanska Republiken

Publicerad

I utbyte mot militära tjänster har den ryska Wagnergruppen fått ta över guld- och diamantgruvor i Centralafrikanska Republiken.

Enligt en granskning av organisationen All Eyes on Wagner har ryssarna också fått rättigheter att skövla regnskog i landet.

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås reste till grannlandet Kamerun för att undersöka Wagnertimrets väg till världsmarknaden.

Wagnergruppen har verkat i Centralafrikanska Republiken sedan 2017. Då var landet svårt krigshärjat efter år av inbördeskrig. Men med Wagners hjälp kunde president Touadéras regeringsstyrkor trycka undan rebellgrupper och återta kontroll över stora delar av landet.

Det militära stöd som Wagnergruppen erbjuder är inte gratis. Wagnerkopplade bolag har fått ta över värdefulla gruvrättigheter i landet, som är rikt på guld och diamanter.

Rätt att skövla skog

Enligt en granskning av All Eyes on Wagner och EIC, European Investigative Collaboration, har ett Wagnerkopplat bolag också fått avverkningsrättigheter i Ngotoskogen.

En stor del av regionens timmer skeppas ut till världsmarknaden via grannlandet Kamerun. En timmerförare uppger för SVT:s Johan Ripås att Wagnergruppen kom till en stad i östra Kamerun och rekryterade förare för mindre än ett år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.