Terrordåden i Köpenhamn – detta hände

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 14 februari 2015 som Köpenhamn drabbades av två terrorattentat. Först slog terroristen Omar Abdel Hamid el-Hussein till mot ett möte i kulturhuset Krudttønden där konstnären Lars Vilks skulle tala. Mitt i natten sköts sedan en man till döds utanför en synagoga i centrala Köpenhamn, också av el-Hussein. Vid femtiden på morgonen sköt polisen ihjäl el-Hussein som öppnat eld mot dem.

  • Strax innan klockan 16 avbryts en talare på ett debattmöte med rubriken ”konst, hädelse och yttrandefrihet” i Köpenhamn av intensiv skottlossning.
  • 30-40 skott skjuts in genom ett fönster. Sedan ska gärningsmannen, enligt vittnesuppgifter, ha öppnat dörren och skjutit in.

Vilks flyr till kylrum

  • På mötet finns den kontroversielle konstnären Lars Vilks, som flyr ned i ett kylrum. Där finns också Frankrikes ambassadör i Danmark, som också klarar sig oskadd. En person dör och två poliser skadas i attacken.
  • En intensiv jakt på gärningsmannen, som flydde i bil från platsen, startar. Bilen dumpas i närheten och där söker polisen intensivt under kvällen.
Terrordåden i Köpenhamn

Nytt drama vid synagoga

  • Strax efter klockan ett på natten utbryter ny skottlossning vid synagogan i centrala Köpenhamn. En person skjuts i huvudet och avlider. Två poliser skottskadas i ben och armar. Gärningsmannen flyr till fots från platsen. Den ihjälskjutne mannen ska ha stått vakt för en konfirmationsfest.

Polisen skjuter ihjäl skytt

  • Vid 05.30 meddelar polisen att man skjutit ihjäl en man vid Nörrebro station. Mannen ska ha öppnat eld mot polisen i samband med att polisen inledde spaning mot en adress i området.
  • Polisen säger på en presskonferens klockan åtta på söndagsmorgonen att den ihjälskjutne mannen ska vara mannen, som senare identifieras som Omar Abdel Hamid el-Hussein, som ligger bakom terrordåden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet