Terrorforskaren Magnus Ranstorp Foto: TT arkiv

Terrorforskaren om Raqqa: ”Som att sticka handen i ett getingbo”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror att IS kommer reagera våldsamt på markoffensiven mot Raqqa.

– Det är som att sticka handen i ett getingbo, säger han.

Magnus Ranstorp tror att vi nu är inne i en period där IS accelererar med försök att genomföra terror mot olika länder. Raqqa är det viktigaste IS har kvar av det som är kalifatet, menar Ranstorp. Han jämför därför offensiven mot staden med att sticka in handen i ett getingbo.

LÄS MER: Komplicerad militär allians i slaget om Raqqa

– De kommer svärmande och de har redan börjat att svärma mot Europa. Det innebär att ju mer pressade de är desto mer kommer vi att se att frekvensen av terrordåd ökar. Det ser vi redan i Storbritannien, det ser vi även på andra platser, till exempel när det har varit stor offensiv mot Mosul.

De som är vilsna lyssnar

Samtidigt bedriver svenskar på plats i Syrien propaganda riktad mot Sverige.

LÄS MER: Svenskar strider mot varandra i slaget om Raqqa

Vem är det som lyssnar på den här propagandan?

– Det är de som följer honom på olika konton. De som känner sig vilsna, utanför samhället. De som tycker att det här är den ultimata revolten mot samhället. Att det är coolt och häftigt, kanske har försökt att resa till Syrien men misslyckats. Det är de som är säkerhetsproblemet.

Har bränt alla skepp

Magnus Ranstorp beskriver hur de som nu är kvar i Syrien betraktas som hjältar med en hög status i den jihadistiska miljön.

– Han (Mikael Skråmo) har ju bränt alla skepp och marken bakom sig i och med att han opererar så pass öppet. Han har inget nome de guerre, det är Mikael Skråmo och alla som följer honom känner igen hans röst.

LÄS MER: De var där när terrorn slog till

Hur stor är då risken för ett nytt terrorattentat i Sverige?

– Det går inte att säga. Men det är en stor risk. Det handlar både om individer som varit nere i Syrien och de som har radikaliserats här, säger Magnus Ranstorp.

– Vi brukar ofta bara hänvisa till Bryggargatan och sedan kom Drottninggatan. Vi glömmer att vi hade två huvudmän från Sverige i terrorattentaten i Bryssel och i Paris.

LÄS MER: Över tusen polisförhör i utredningen efter terrordådet på Drottninggatan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.