Flera storstäder höjer säkerhetspådraget på offentliga platser betydligt inför nyårfirandet . Foto: TT

Terrorhot dämpar nyårsfirandet runt om i världen

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor kommer i kväll att samlas på olika torg och andra offentliga platser för att fira nyår. Efter hot om terrordåd skärper därför nu flera städer runt om i världen sin säkerhet inför nyårsfirandet.

Polismyndigheten i London har kallat in stadens 2.000 poliser som har rätt att bära vapen. De poliser som har begärt semester har nekats. Enligt The Telegraph är det här en del i en större mobilisering av poliser inför ett nyårsfirande.

Mobiliseringen sker efter att en underrättelsetjänst som beskrivs som ”välvilligt inställd” gått ut med att terrorister planerar att slå till mot en av Europas större huvudstäder någon gång mellan jul och nyår. Men ingenstans har det hävdats att det skulle vara London som är måltavlan.     

Trots säkerhetspådraget har Londons borgmästare Boris Johnsson gått ut och uppmanat att gå ut och ta del av atmosfären.

60.000 jobbar med säkerheten i Frankrike

Även i Wien i Österrike har rykten om att en europeisk huvudstad kommer att attackeras lett till högre säkerhetsnivåer. Polisen i staden kommer att ha grundligare säkerhetskontroller, vara inställda på kritiska lägen och aktivt leta efter tomma väskor.

I Frankrikes huvudstad Paris har den traditionella fyrverkeriuppvisningen vid Champs-Élysées ställts in och 11.000 poliser och brandmän kommer att patrullera stadens gator. Sammanlagt 60.000 poliser och  andra kommer att jobba med säkerheten i landet.

I Madrid i Spanien har antalet firande begränsats till 25.000 vid Puerta del Sol-torget och 600 poliser kommer att övervaka firandet.

En miljon väntas i New York

I USA har städerna New York, Washington och Los Angeles höjt sin beredskap inför nyårsfirandet.  I New York, i USA, väntas över en miljon människor samlas vid Times Square. Runt 6.000 poliser att vara utspridda i staden, enligt CNN.

– Vi är redo. New York är den stad i landet som är bäst förberedd på att förhindra terrorism och hantera händelser, om det sker, säger stadens borgmästare Bill de Blasio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.