Foto: TT

Terrorismexperten: Jihadisterna kommer inte att ge upp frivilligt

Uppdaterad
Publicerad

Blodiga attentat drabbade på fredagen tre olika länder, på tre olika kontinenter: Frankrike, Tunisien och Kuwait. Hans Brun, terrorismexpert och forskare verksam vid King's College i London, svarade på svtnyheter.se:s läsares frågor om attentaten.

Arne: Har detta något med islam att göra?

Hans Brun: Jihadisterna använder sig av en teologisk argumentation som bygger på en mycket konservativ tolkning av islam och som vägrar acceptera andra tolkningar av islam. Så svaret på din fråga är ja, men det är mycket viktigt att komma ihåg att de flesta muslimer tar avstånd från denna tolkning.

Attentat mot fransk fabrik

Bertil Lundahl: Finns det någon som på allvar tror att islamisterna slutar bara för att vi fördömer?

Hans Brun: Jag tror du menar jihadister. Islamister är något helt annat, ett brett begrepp som även omfattar muslimer som inte stöttar dessa illdåd. Så svaret på din fråga – något omformulerad – blir nej, jihadisterna kommer inte att ge upp frivilligt. Det krävs en rad åtgärder för att besegra dem, inklusive politiska reformer och i vissa fall militära insatser.

Jeannette: Hur rädd ska man vara för terrorn på turistorter i Nordafrika? Jag har varit på flera och ämnar åka tillbaka, men de tycks vara terroristernas fokus.

Hans Brun: Det lämpligaste är nog att alltid följa nyhetsutvecklingen och kontrollera med UD om man känner sig osäker.

G.S: Hej Hans, du sade möjligen JUDISKA MÅL, jag menar varför tror du det? jag menar...ISIS har hittills inte uttalat sig negativt om judar eller Israel, samtidigt som Israel har vårdat skadade ISIS krigare på sina sjukhus, tror du att trenden kommer att skiftas?

Hans Brun: Judiska mål är alltid i fokus när det gäller jihadistisk terror, se exempelvis attacken mot en judisk butik i Frankrike, försöket att attackera en Bat Mitzvah i Köpenhamn (en konfirmationsfest) och attacken mot ett judisk kulturcentrum i Mumbai/Bombay 2008.

Olle Petersson Sg: Hur stor risk är de att liknande händelse som i Tunisien skulle kunna inträffa i Sverige. Eller har Säpo bra kontroll på extremister i Sverige tycker du

Hans Brun: SÄPO gör ett strålande arbete men det går inte att garantera att de alltid kommer att lyckas. Risken för terrordåd i Sverige är ”förhöjd” sedan flera år enligt SÄPO. Så korthet, det finns en högre risk än normalt för terrordåd i Sverige 

Pernilla: Jag skall snart åka till Turkiet på badsemester med min familj. Är säkerheten där bättre eller sämre än i Tunisien?

Hans Brun: Svårt att säga, beror på vart du ska. Gränsen till Syrien är inte säker. Däremot så tror jag att jihadisterna undviker att attackera turistnäringen i Turkiet eftersom som man för in viktiga resurser från Turkiet in i Syrien.

Pedda: Hej Hans. Jag undrar om du tror/eller tycker att västländer underskattar problemet?

Hans Brun: Delvis, det krävs en storskalig och systematisk strategi för att besegra jihadismen. EU och USA måste samarbeta och man måste samarbeta med politiker och religiösa ledare på plats (till exempel Nordafrika, Mellanöstern) som tar avstånd från jihadismen.

Olle: Tror du att händelsen i Frankrike hade uppmärksammats lika mycket om gärningsmannen hade haft en annan religionstillhörighet eller hade man kunnat förvänta sig samma reaktioner?

Hans Brun: Ja, jämför med kyrkomassakern i USA, den fick väldigt mycket uppmärksamhet också.

Dan: Hej Hans, IS talesperson har antytt att fler attacker kan komma under ramadan, som pågår till 17 juli. Vilka länder ligger främst i farozonen?

Hans Brun: Bra fråga, i första hand Mellanöstern, Nordafrika, länder som Pakistan, Indien, Nigeria, Kenya, osv. Finns även en viss risk för attacker i Europa

Anders: Var sker den sjuka misstolkningen av Koranen? Hur kan det gå så fel? Eller är det enkelt att misstolka Koranen? Vad vill terroristerna? Hur ska man komma tillrätta med detta problemet?

Hans Brun: Tolkningen tar avstamp i en rad skrifter och resonemang som utvecklats under hundratals år. Ett av problemen är att jihadisterna gärna mördar de religiösa ledare som har en annan tolkning.

PIA: Varför sätter inte EU och USA in militär för att besegra is i Syrien ?

Hans Brun: Bra fråga, en av orsakerna är att jihadisterna vill locka in EU och USA i ett blodigt markkrig i regionen som de tror att de kan vinna (på samma sätt som de anser sig ha besegrat Sovjetunionen i Afghanistan). Tanken är att om väst besegras så kommer västvärlden lämna Mellanöstern åt sitt öde, något som gör det enklare för jihadisterna att bygga up och utvidga kalifatet.  

max: har Sverige god beredskap om ett terrorattentat skulle in träffa i Sverige

Hans Brun: Givet våra resurser så har Sverige en bra beredskap. Vi har en bra polis och en bra underrättelsetjänst. Men det finns ingen garanti för att man alltid kommer att lyckas förhindra att terrorangrepp äger rum i Sverige.

PIA: Vilket årtal blev jihadisterna ett problem i Sverige ?

Hans Brun: Svårt att säga exakt. Enligt Säpos årsrapporter har jihadister funnits i Sverige sedan 1990-talet. Problemet har eskalerat under senare år. 

Johanna Z: Hej Hans! Vad kan vi som allmänhet göra för förutom att hålla ögon och öron öppna, undvika att hamna i skottlinjen?

Hans Brun: Jag skulle sätta mig in i problemet, följa debatten och ställa krav på våra politiker.

Sture: Vad är egentligen det långsiktiga syftet med att sprida skräck? Det kan ju knappast vara möjligt att skapa ett samhälle som bygger på våld.

Hans Brun: Terrorism är en strategi i tre steg som bygger på följande:

1. Skapa kaos och rädsla genom att använda våld/hot om våld och få befolkningen eller en viss del av befolkningen att misstro regeringens förmåga att hantera problemet

2. Tvinga fram en överreaktion från regeringens sida som man sedan kan exploatera.

3. Presentera sig själv som ett trovärdigt politiskt alternativ.

George: Hej! jag undrar hur mycket detta med liknande terroristattacker kan eskalera? Alltså vad är mardröm scenariot.

Hans Brun: Kort svar: massförstörelsevapen eller en cyberattack som lamslår samhället.

Agneta: Varför är Israel inte ett uttalat mål för IS? Vill man söndra arabvärlden, eller är man rädd för Israels kapacitet att slå tillbaka.

Hans Brun: Israel är ett mål. Just nu försöker IS slå sig in på Gazaremsan. IS har redan mördat ett antal Hamas-medlemmar och vill gärna ta över där. 

SVT Nyheter: Vi håller nu på att avrunda chatten. Det har kommit in väldigt många frågor, och Hans Brun har svarat på så många han har hunnit. Han kommer att svara på någon fråga till, och sedan måste vi tyvärr avsluta för den här gången.

Eva Tiby, Kriminolog: När våra studenter vill forska om terrorism, vad skulle du råda dem att fokusera på? Vad har du för utbildning? Hur väljer du forskningsområde?

Hans Brun: Väldigt bra fråga. Jag tycker att ämnet kan och bör studeras inom en rad olika discipliner och med olika inriktningar, till exempel psykologi, kriminologi, statistik, antropologi, m.m. Själv har jag läst lite juridik, kriminologi och ett tvåårigt mastersprogram i USA (i något som kallas för Intelligence and Security Studies) och sedan doktorandstudier vid King´s College, London. Känner väl till din forskning om hatbrott och ser flera viktiga beröringspunkter. Träffar gärna dina studenter för ett samtal om metod och ämnen. Det finns mycket att skriva om så alla intresserade studenter är mer än välkomna. Mejlar dig senare. 

Jörgen: Har du någon känsla om vad vi kan förvänta oss i framtiden , kommer det här bara att fortsätta, vad är det slutgiltiga målet? Finns det något tidigare i historien som kan hjälpa oss?

Hans Brun: Detta kommer att fortsätta så länge som jihadismen som ideologi har ett fotfäste och en acceptans hos tillräckligt många sympatisörer.

Jan-Åke Terning: Jag tror att du har sagt att man kan/skall betrakta islamism som högerextremism (ref. ledare i Göteborgs-Posten) Jag tycker att man skall hålla isär högerextremism (nationalsocialism/fascism), vänsterextremism (kommunism, marxism) och islamism (muslimsk fanatism) eftersom dessa fenomen har vitt skilda rötter. Har jag missuppfattat dig och i så fall har rätt eller tycker du att jag har fel?

Hans Brun: Bra fråga, kanske lätt att missförstå vad jag menade. I grund och botten finns enkelt uttryckt tre typer av terrorism: höger-, vänster- och religiöst motiverad terrorism.

Generellt sätt undviker vänsterextrema grupper att döda urskillningslöst (Sendero Luminoso var ett undantag), de dödar till exempel politiska motståndare och personal inom säkerhetsapparaten (polis, åklagare, domare), osv.

Högerextrema grupper och religiösa grupper har det gemensamt i allmänheten att de gärna dödar storskaligt och till synes helt oskyldiga, till exempel tågstationen i Bologna 1980, tunnelbanan i Tokyo 1995, Oklahoma City 195, Breivik, kyrkan i South Carolina, 11 september, osv. Så där har du en grundläggande likhet.

Likheten mellan nazism/fascism och jihadism är omöjligt ännu större: Till exempel tanken på att skapa ett rike (tredje riket/ett kalifat), antisemitismen, kulturhatet, tanken på renhet (genetisk renhet för nazisterna, religiös renhet för jihadisterna) och strävan efter storskaliga massmord/folkmord på de grupper som inte passar in i riket/kalifatet.

Så för vår del är det stora problemet jihadisterna. Andra grupper som Hamas och Hizbollah är inte en del av just detta problem. 

Hoppas det blev lite tydligare. Trevlig helg, Hans       

SVT Nyheter: Därmed är chatten avslutad. Vi tackar Hans Brun för att han tog sig tid för att svara på era frågor, och tack till alla er som ställt dem! Chatten kommer att arkiveras och strax gå att läsa på svtnyheter.se. Trevlig kväll!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat mot fransk fabrik

Mer i ämnet