En svensk medborgare har gripits av den kenyanska polisen i staden Kapsowar i provinsen Rift Valley. Foto: SVT Design

Terrormisstänkte svensken överlämnad till antiterrorenhet

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk med somalisk bakgrund som gripits i Kenya misstänkt för terrorbrott har nu förts till huvudstaden Nairobi för utredning. Där har misstankarna mot honom inte kunnat stärkas, enligt uppgifter till Sveriges Television.

Den 18-årige mannen kom med en grupp idrottsungdomar till Rift Valley i Kenya, efter att ha besökt sin mamma i Somalia. Men polisen fattade misstankar när han i stället för att träna kontaktade andra unga män för att tala om kampen i Somalia.

– De andra somaliska männen blev illa berörda av hans närmanden. Dessutom har den här mannen gjort många nattliga samtal till Somalia. Det är ingen tvekan om att han har försökt radikalisera unga män här, säger poliskällan.

Polisen säger också att mannen haft mycket goda kunskaper om al Shababs verksamhet i Somalia. Han greps av polis den 28 mars.

– Han är överlämnad till antiterrorenheten för att sedan bli prövad i domstol, säger poliskällan till Sveriges Television.

Kenyansk polis bekräftar för SVT att svensken suttit i förvar i fyra dagar, men att misstankarna mot honom under den tiden inte kunnat stärkas.

18-åringens pass ska enligt uppgifter ha blivit stulet, och han kunde därför inte uppvisa ett giltigt visum, och det var därför han inte släpptes på fri fot.

Han ska ha förts till ett annat häkte, men det är i nuläget oklart om han fortfarande sitter inlåst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.