Texas inför ett nytt system där böcker ska klassificeras och tas bort från skolbibliotek om de är ”sexuellt explicita”. Arkivbild. Foto: TT

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

Publicerad

Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag som har godkänts i delstatens senat.

Kritiker befarar att böcker kommer att tas bort i onödan.

Opassande innehåll ska hållas borta från barn. Det anser parlamentsledamöter i Texas som klubbat igenom en ny lag där böcker ska plockas bort från skolbibliotekens hyllor om de bedöms innehålla ”sexuellt explicit” material.

Enligt lagen handlar det om innehåll som beskrivningar, ljud eller illustrationer av sexuellt beteende som inte är relevant för den obligatoriska läroplanen. Efter att delstatsstyrets två kamrar godkänt lagförslaget ska det nu bara skrivas under av guvernör Greg Abbott för att sättas i verket.

Böcker ska klassificeras

– Det vi pratar om är sexuellt explicit material som inte hör hemma framför ögonen på barn, säger den republikanska senatorn Angela Paxton.

– De borde inte hitta det i sitt skolbibliotek.

Hon har tidigare tillsammans med andra parlamentsledamöter undersökt användningen av böcker om ras, könsidentitet och sexuell läggning i skolorna. Utredningen omfattade en lista på över 800 böcker.

Enligt den nya lagen ska bokförsäljare som säljer till skolor börja klassificera böcker baserat på skildringar av eller referenser till sex. En bok kommer att markeras som ”sexuellt explicit” om materialet bedöms vara stötande och inte ingår i den obligatoriska läroplanen. Om så sker ska den tas bort från skolans bokhyllor.

Kritiker anser att de nya bedömningsstandarderna i Texas är alltför vaga, vilket befaras kunna leda till att även böcker som inte är opassande plockas bort.

Omdömen kontrolleras

Försäljarnas betyg ska kontrolleras av statliga tjänstemän som kan begära att omdömen ändras.

Den nya lagen är den senaste i en rad förbud som har klubbats igenom i republikanskt styrda delstater. På flera håll har böcker med bland annat hbtqi-teman och sexualundervisning redan stoppats.

I april övervägde ett län i Texas att stänga ned sitt offentliga bibliotekssystem hellre än att följa en federal domares order om att sätta tillbaka böcker med teman som tonåringars sexualitet, kön och rasfrågor på sina hyllor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.