Thailands migrationsmyndighet har beslutat att den saudiska tonåring som barrikaderat sig på ett hotellrum för att inte skickas till hemlandet ska få stanna, åtminstone ett tag. Foto: Sakchai Lalit, TT

Thailand: Tvingar inte ut saudisk tonåring

Uppdaterad
Publicerad

En saudisk 18-åring som barrikaderat sig på ett hotell i Bangkok för att slippa sändas tillbaka till familjen, får stanna för stunden. Anledningen är oro för hennes säkerhet, meddelar thailändska myndigheter.

Chefen för Thailands migrationsbyrå, Surachate Hakparn, kommer senare under dagen också att träffa representanter för FN:s flyktingorgan UNHCR för att diskutera den unga kvinnans asylplaner, rapporterar Reuters.

– Om hon inte vill åka, kommer vi inte att tvinga henne, säger Hakparn.

Beskedet kom strax efter det att en domstol i Bangkok avslagit en begäran från organisationen Human Rights Watch om att stoppa avvisningen.

Rymt från familjen

18-åriga Rahaf Mohammed al-Qunun, som suttit strandad på flygplatsen i Bangkok sedan i lördags, har bett om asyl i Thailand. Hon har uppgett för AFP att hon rymt från sin familj som befinner sig i Kuwait eftersom hon utsatts för fysisk och psykisk misshandel.

Hennes plan var att resa till Australien och söka asyl där, och hon säger att hon är rädd att dödas om hon skickas hem av thailändska myndigheter, som stoppade henne på flygplatsen på lördagen.

Hon lade under natten upp en video på nätet där hon barrikaderat sig i ett hotellrum för att slippa åka.

”Mina bröder och min familj och Saudiarabiens ambassad väntar på mig i Kuwait. De kommer att döda mig. Mitt liv är i fara”, skriver hon i text- och ljudmeddelanden från hotellet.

Stoppad i Bangkok

Tidigare sade Thailands migrationsbyrå att kvinnan skulle sättas ombord på ett plan tillbaka till Kuwait. Men planet lyfte utan henne ombord, rapporterar CNN.

Kvinnan säger att hon stoppades av saudiska och kuwaitiska tjänstemän när hon i lördags kom till flygplatsen i Bangkok, och att hennes resedokument togs från henne, en uppgift som även människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) står bakom.

Saudiarabiens utrikesdepartement förnekar att kvinnans pass beslagtagits.

”Saknar dokument”

Thailändska myndigheter uppger att kvinnan inte fick komma in i landet eftersom hon saknade rätt dokument. Därför kontaktades Saudiarabiens ambassad för ”samordning”.

HRW har krävt att thailändska myndigheter omedelbart stoppar den planerade avvisningen av 18-åringen, och låter henne träffa företrädare för FN:s flyktingorgan UNHCR i Bangkok och söka asyl.

– Saudiarabiska kvinnor som flyr sina familjer riskerar allvarligt våld, frihetsberövande och andra övergrepp om de sänds tillbaka mot sin vilja, säger Michael Page på HRW i Mellanöstern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer