Prinsessan Ubolratana vid ett framträdande i Bangkok 2017 Foto: Athit Perawongmetha, Reuters / TT

Thailändsk prinsessa kan bli premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Systern till Thailands kung ställer upp som kandidat i valet till premiärminister i landet. Nyheten väcker uppmärksamhet i Thailand eftersom det i praktiken är olagligt att kritisera kungafamiljen i landet.

Det var på fredagen som det bekräftades att prinsessan, vars fullständig namn är Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, ställer upp som premiärministerkandidat för Raksa Chart-partiet, rapporterar The Guardian.

Hon är den första medlemmen ur den thailändska kungafamiljen som ställer upp i ett politiskt val. Ubolratana, 67, är äldre syster till kung Maha Vajiralongkorn och äldsta barnet till den tidigare kungen Bhumibol Adulyadej.

Hon förlorade sin kungliga titel när hon gifte sig, men ses fortfarande som en del av kungafamiljen – vilka traditionellt sett anses stå över politiken.

Öppen kritik svårt

Även om prinsessan inte direkt omfattas av Thailands strikta ”lèse-majesté-lagar”, som gör det olagligt att kritisera kungafamiljen, så kan öppen kritik mot henne eller hennes politik bli svår.

”För vem vågar ställa upp mot kungens syster”, skriver Paul Chambers, som undervisar på Naresuan universitetet i Thailand, i ett mejl till The Guardian.

Paiboon Nititawan, som leder det pro-militära Folkets reformparti, menar att prinsessans kandidatur kan bryta mot en lag som förhindrar politiska partier att utnyttja monarkin i valkampanjer. Han uppmanar valkommissionen att ogiltigförklara kandidaturen, rapporterar TT.

Har haft filmroller

Raksa Chart-partiet säger att de är ”djupt ärade” att Ubolratana ställer upp, uppger Bangkok Post. Tidningen skriver också att partiet skapade kaos under fredagen när de tillkännagav prinsessan som sin kandidat.

Preechapol Pongpanich, ledare för det thailändska partiet Raksa Chart, håller upp en ansökan för deras premiärministerkandidat prinsessan Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi. Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/TT

Prinsessan uppges vilja lyfta thailändare ur fattigdom, enligt ett uttalande, rapporterar The Guardian.

Den 67-åriga prinsessan är mycket känd i Thailand, inte bara som medlem av kungahuset. Hon har haft flera filmroller, uppträtt på scen och engagerat sig i en antidrogkampanj.

Valet, som hålls den 24 mars, är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014. Den styrande militärjuntan, med Prayut Chan-O-Cha i spetsen, har tidigare skjutit upp valplanerna flera gånger.

Thailands ”lèse-majesté-lagar”

Thailands lèse-majesté-lagar går ut på att det är ett brott att förtala, förolämpa eller hotar kungafamiljen.

I praktiken betyder det här att det inte öppet går att kritisera eller rapportera om kungafamiljen.

Landets militärjunta, som tog makten 2014, har kritiserats för att använda lagen – som kan ge fängelse – för att stävja opposiotion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.