Foto: SVT

”Thatcher den värsta kvinnan som någonsin fötts”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta gruvarbetare samlades idag i Easington i nordöstra England för att hedra minnet av ortens kolgruva som stängdes för 20 år sen. Här är ilskan mot Thatcher fortfarande stor.

Händelsen sammanföll med tidpunkten för Margret Thatchers begravning i London idag, men arrangörerna hävdar att det är en slump. David Boyes som är lokalpolitiker i Easington berättar för SVT att de fått mycket kritik för att de arrangerar en ceremoni samma dag som den förra premiärministern begravs, men några planer på att flytta arrangemanget har aldrig funnits:

– Det kan vara skönt för arbetarna att få tänka på nåt annat och inte bli påminda om Margret Thatcher som inte gjort något bra för den här delen av England, säger han.

Margaret Thatcher död

Andra deltagare var mer rakt på sak och berättar att de kommit hit för att fira den omstridda premiärministerns död.

– Det är den värsta kvinnan som någonsin fötts, säger en före detta gruvarbetare till SVT.

Hatet mot Thatcher är fortfarande utbrett i nordöstra England. Arbetslöshetssiffrorna är bland de högsta i Storbritannien och skulden riktas än idag mot Margaret Thatcher och hennes politik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet