Storbritanniens premiärminister Theresa May vill förlänga ett EU-utträde fram till den 30 juni. Samtidigt vill Europeiska rådets ordförande Donald Tusk erbjuda britterna en flexibel brexit. Foto: TT

Theresa May ber EU om att förlänga EU-utträdet

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May ber om uppskov till den 30 juni för ett EU-utträde.

Samtidigt vill Europeiska rådets ordförande Donald Tusk erbjuda britterna en flexibel brexit. De ska få tolv månader på sig att lämna unionen.

I veckan sade Theresa May att hon kommer att be de övriga EU-medlemsstaterna om mer tid för att lämna unionen. Tanken är att hinna baxa igenom ett avtal i det brittiska parlamentet – vilket har visat sig vara en utmaning.

På fredagen skickade May ett brev till Tusk, där hon begär uppskov fram till den 30 juni. Om britterna har enats om ett avtal innan dess kan förlängningen avbrytas, uppger Reuters.

”Regeringen vill enas om en tidtabell för en ratificering som tillåter Storbritannien att lämna EU före den 23 maj 2019 så att man kan ställa in valet till EU-parlamentet, men kommer fortsätta att ta ansvar och förbereda sig på att hålla val om det här inte visar sig vara möjligt”, skriver Theresa May i brevet.

May förde på torsdagen samtal med oppositionspartiet Labour för att försöka enas om ett avtal. Dialogen fortsätter under fredagen.

Flexibelt utträde

EU-tjänstemän säger samtidigt att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk föreslår ett mer flexibelt utträde, uppger AP. Storbritannien ska få tolv månader på sig att gå ur unionen, men kan enligt planen lämna tidigare om parlamentet godkänner ett avtal. Planen måste emellertid godkännas av EU-ledarna på toppmötet nästa vecka, skriver BBC.

Förslaget kan komma att presenteras för May nästa vecka i Bryssel. Om hon godkänner planen måste Storbritannien ordna med val till EU-parlamentet i maj.

Från början var planen att Storbritannien skulle lämna EU den 29 mars, men May har inte lyckats baxa igenom det utträdesavtal som hon förhandlat fram med EU i det brittiska parlamentet. Det datum som nu gäller för utträde är den 12 april.

Om May inte lagt fram en plan för brexit innan dess står Storbritannien inför en hård brexit – att landet lämnar unionen utan avtal.

Löfven vill pröva i positiv anda

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att Storbritanniens besked måste analyseras.

– Nu måste vi värdera det här, analysera vilka alternativ kan uppstå. Men det är ett förslag som vi vill pröva i en positiv anda.

Han menar att det finns både för- och nackdelar med ett förlängt utträde.

– Att ha en längre period innebär en längre tid av osäkerhet, att ha en längre period innebär å andra sidan som ett plus att då har man mer tid, men jag tar inte ställning till vad som är bättre. Men det måste finnas ett tryck i Storbritannien också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.