Theresa May har ännu ingen lösning på Brexit. Foto: Reuters

May skjuter upp viktig brexit-omröstning

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May har ännu ingen lösning på brexitdramat. I ett tal i parlamentet medger hon att inte har lyckats samla ett tillräckligt stort stöd för sitt brexitavtal för en möjlig tredje omröstning. Samtidigt säger EU-kommissionen att alla förberedelser är klara för att möta en avtalslös brexit den 12 april.

Tidigare uppgifter pekade på att Theresa May skulle föreslå en ny omröstning om avtalet redan i morgon tisdag, men så blir det alltså inte.

Utgångsläget nu är att landet lämnar EU utan ett avtal. Enligt henne är de enda alternativen en ”annan form av brexit” – eller en andra folkomröstning.

Brexit

– Jag fortsätter tro att den rätta vägen framåt är att Storbritannien lämnar EU så snart som möjligt med ett avtal, nu den 22 maj, säger hon.

Ytterligare frist

Theresa May hoppas dock fortfarande på att hon ska lyckas övertyga tillräckligt många parlamentsledamöter för det avtal som nu ligger på bordet. En sådan omröstning skulle kunna ske på torsdag.

På EU-toppmötet förra veckan gav de 27 övriga EU-länderna May och Storbritannien ytterligare frist. Förutsatt att parlamentet denna vecka, före den 29 mars, säger ja till det framförhandlade utträdesavtalet blir britternas sista dag i EU den 22 maj.

Blir det däremot nej i parlamentet blir det en avtalslös brexit den 12 april.

EU-kommissionen: ”Allt mer troligt”

EU-kommissionen ser det som ”allt mer troligt” att britterna lämnar EU utan avtal den 12 april, och har förberett sig för det. I ett pressmeddelande skriver kommissionen att allt är på plats för att kunna möta ett läge där Storbritannien lämnar unionen utan utträdesavtal. Och arbetet går vidare med att informera regeringar och EU:s medborgare om vilka följder en avtalslös brexit kan få.

Kommissionen varnar för köer vid gränsen till Storbritannien och att brittiska medborgare från dag 1, den 13 april, om det blir en avtalslös brexit, betraktas som tredjelandsmedborgare.

Agendan för brexit

De 27 kvarvarande EU-ländernas ledare enades i förra veckan om två nya datum för Storbritanniens utträde ur unionen.

12 april: Om parlamentet röstar nej till premiärminister Theresa Mays avtal får Storbritannien en förlängning till den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen utan avtal eller så ber de om en ny förlängning. Om de vill ha en lång förlängning måste de delta i EU-valet i slutet av maj.

22 maj: Om det brittiska parlamentet säger ja till Mays avtal kommer Storbritannien att lämna EU den 22 maj, med det aktuella avtalet.

Inget datum har ännu spikats för en tredje omröstning i det brittiska underhuset.

Anledningen att premiärministerns brexitavtal inte gått igenom är att parlamentsledamöterna har olika invändningar. Senast förlorade hon med 149 rösters marginal, vilket innebär att hon måste få över minst 75 nejsägare för att kunna vinna.

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet