Foto: TT

Tidsfristen ute – inte ett ord om Mugabes framtid

Uppdaterad
Publicerad

Robert Mugabes öde är fortfarande oklart. Vid elva, svensk tid, gick tidsfristen ut för honom att avgå – nu väntas riksrätt.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters ska parlamentsledamöter i regeringspartiet Zanu-PF mötas på eftermiddagen för att diskutera riksrättsåtalet mot Robert Mugabe. Källor till BBC säger att riksrättsprocessen kan börja redan i morgon tisdag.

Efter talet i går kväll, där Robert Mugabe vägrade avgå, hade han en tidsfrist fram till i dag klockan elva där han kunde avgå frivilligt. Enligt uppgifter till nyhetskanalen CNN skall dock ett avgångsbrev vara färdigt, ett avgångsbrev där Mugabe och hans fru granateras immunitet och att de får behålla sina ekonomiska tillgångar.

”Talet har inget med verkligheten att göra”

När det aviserades att Mugabe skulle hålla ett direktsänt tv-tal sent i går kväll trodde många att han skulle avgå. Men 93-åringen överraskade och meddelade att han kommer att leda Zanu-PF under kongressen i november, ett parti som redan sparkat honom som ledare.

– Talet har inget med verkligheten att göra. Vi kommer att inleda en riksrättsprocess och kommer att uppmana människor att protestera på gatorna, säger inflytelserike krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa.

Inte uppfyllt sina plikter

Mutsvangwa säger enligt Reuters att man kommer att ta domstolsinitiativ för att avsätta Mugabe, och att man kommer att hävda att det militära övertagandet var lagligt, eftersom Mugabe inte uppfyllt sina plikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.