Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör influencern Stephanie berätta om hur ett Tiktokförbud kommer att påverka henne. Foto: SVT/Anna Moneymaker/AFP

Tiktokinfluencern Stephanie om potentiellt appförbud: Är det värt att bo kvar?

Publicerad

170 miljoner användare kommer att påverkas om USA röstar igenom det lagförslag som gör att Tiktok eventuellt kan förbjudas. Hårdast kommer det att drabba dem som idag har plattformen som inkomstkälla.

– Det ställer nästan en tanke av vad är det för land man bor i? Är det värt att bo kvar här, frågar sig influencern Stephanie Drennan.

Kontot HeySweds har över 210 000 följare och riktar sig mot en svensk publik. På kontot kan man få följa Stephanie Drennan när hon förbereder matlådor till sina barn, storhandlar på amerikanska kedjor och förklarar skillnader mellan svenska och amerikanska kulturer.

– Tiktok är annorlunda, man får mer kontakt med sina följare än på andra plattformar. Därför föredrar jag Tiktok.

Drabbas hårt ekonomiskt

Influencers och kreatörer har nu gått ut och varnat för att ett förbud kommer att slå hårt ekonomiskt. På Tiktok släpps video efter video där användare delar med sig av sin frustration och besvikelse.

– Det kommer ju betyda att många som håller på med Tiktok kommer att förlora stora inkomster, säger Stephanie Drennan.

Enligt siffror från Tiktok använde drygt fem miljoner amerikanska företag plattformen förra året.

Kan vara brott mot grundlagen

Lagförslaget innebär att Tiktoks ägarföretag ByteDance måste sälja Tiktok till USA eller försvinna från den amerikanska marknaden inom ett halvår. Politiker menar att plattformen har en för stark koppling till den kinesiska staten och är rädd att amerikansk användardata ska utnyttjas.

Frågan kan bli en rättslig utmaning och kan gå upp till landets högsta domstol, säger Anupam Chander, professor i juridik vid Georgetown University till ABC News.

Förbudet kan nämligen ses som ett brott mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten i USA, vilket många har påpekat i debatten.

– Jag förstår tanken bakom. Man vill inte ha kommunistiska Kina som försöker påverka sina medborgare. Men samtidigt använder vi kläder och telefoner från Kina och så är man ute efter just Tiktok. Det känns jättekonstigt, säger Stephanie Drennan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.