Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiktok kan förbjudas: Hör unga amerikaner som uttrycker oro. Foto: Reuters

USA: Tiktoks ägare måste sälja appen

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska representanthuset har röstat för att Tiktoks kinesiska ägarföretag måste sälja appen. Biden har tidigare öppnat för att ställa sig bakom förslaget – samtidigt backar Trump.

– Det är massor av barn som använder Tiktok som kommer bli tokiga utan det, säger presidentkandidaten.

Representanthuset röstade under onsdagen om appen Tiktoks framtid i USA. Ett lagförslag röstades igenom med stor majoritet där appens ägare, det kinesiska företaget Bytedance, får mindre än ett halvår på sig att sälja appen. Om detta inte sker kommer det att bli olagligt för exempelvis Google och Apple att tillhandahålla den.

För att förslaget skulle godkännas behövde två tredjedelar av ledamöterna rösta ”ja”. Det gick igenom med 352 röster för och 65 röster mot lagförslaget. Förslaget måste även godkännas av senaten för att börja gälla.

Appen som används av 170 miljoner amerikaner, har varit starkt ifrågasatt på grund av ägarbolagets misstänkta kopplingar till den kinesiska staten.

Trump: ”Barn kommer bli tokiga utan Tiktok”

Donald Trump som 2020 försökte att förbjuda Tiktok och den kinesiska appen WeChat, verkar nu har vänt i frågan.

– Jag är inte ute efter att Facebook ska växa och bli större. Om vi förbjuder Tiktok, så kommer framförallt Facebook, men även andra, dra stor nytta av det. Och jag tycker att Facebook har varit väldigt oärliga, sa han i en intervju med CNBC på måndagen.

Expresidenten menar också att ett Tiktok-förbud kan ha en stor påverkan hos unga.

– Det är massor av barn som använder Tiktok som kommer bli tokiga utan det. Det finns mycket bra och mycket dåligt med Tiktok.

Nekar till anklagelser

Tiktoks vd Shou Zi Chew kommer att besöka Kapitolium på onsdagen för att prata med senatorer, säger en källa till Reuters.

Appföretaget hävdar att de varken har eller kommer att dela amerikansk användardata med den kinesiska regeringen.

”Regeringen försöker frånta 170 miljoner amerikaner deras konstitutionella rätt till yttrandefrihet”, säger företaget.

Det är ännu oklart om Kina skulle godkänna någon försäljning av appen eller om TikTok skulle kunna avyttras inom sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.