USA tar ytterligare ett steg mot att helt förbjuda appen Tiktok Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Biden öppnar för Tiktok-förbud i USA

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden öppnar för att ställa sig bakom det lagförslag som kan förbjuda Tiktok helt i landet.

– Om förslaget godkänns kommer jag att skriva under det, säger Biden.

USA tar ytterligare ett steg mot att helt förbjuda Tiktok. Natten mot fredagen röstade representanthusets energi- och handelskommitté enhälligt ja till ett sådant förslag.

Samtidigt öppnar president Joe Biden för att ställa sig bakom lagförslaget – om det går igenom i kongressen, rapporterar Reuters.

– Om förslaget godkänns kommer jag att skriva under det, säger Biden till reportrar.

Frågan är dock långt ifrån avgjord – i nästa steg ska representanthuset ta ställning i en omröstning som väntas ske på tisdag eller onsdag nästa vecka. Två tredjedelar av ledamöterna måste rösta ”ja” för att det ska godkännas.

Det är också ovisst hur senaten kommer ställa sig till förslaget och lagen förutspås bli svår att få igenom under det nuvarande valåret.

Oro för Kinakoppling

Appen Tiktok, som används av 170 miljoner amerikaner, har varit starkt ifrågasatt utifrån ägarbolagets misstänkta kopplingar till den kinesiska staten. Oron gäller bland annat den mängd användardata som appen samlar in.

Om lagförslaget skulle gå igenom har Tiktoks ägare Bytedance 165 dagar eller mindre än ett halvår på sig att sälja appen. Om detta inte sker kommer det att bli olagligt för exempelvis Google och Apple att tillhandahålla den.

Tiktok kritiska

Det är oklart om Kina skulle godkänna en sådan försäljning eller om Tiktok skulle kunna avyttras inom sex månader.

Tiktok – som uppger att de inte delar amerikanska användardata med den kinesiska staten – har kraftigt ifrågasatt de politiska åtgärderna.

Företaget hävdar att utgången i omröstningen är ”förutbestämd” och att regeringen i USA ”försöker frånta 170 miljoner amerikaner sin konstitutionella rätt till yttrandefrihet”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser politikerna på ett Tiktok-förbud i Sverige? Se videon. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.