SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås. Foto: Kristjan Sigurjonsson

Tillbakapressat al Shabaab i hämndaktion

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den 1:a september förra året slår en amerikansk drönare ut en bil i vilken bland andra al-Shabaabs ledare Sheikh Moktar Ali Zubeyr alias Godane färdas i. Godane omkommer omedelbart. Drönarattacken var en del Operation Indian Ocean som startade en månad tidigare och syftar till att slå ut terrogruppen al-Shabaab i Somalia.

Även flera andra höga al-Shabaab-ledare har på senare tid dödats i Somalia och al-Shabaab är hårt tillbakapressat. Kenyansk militär är del av den pågående internationella insatsen i Somalia och därmed är Kenya som gränsar till Somalia också fiende för al-Shabaab.

Terrorattacken mot köpcentrumet Westgate i september 2013 är ett av flera exempel på detta.

Dålig bevakning

Gränsen mellan Somalia och Kenya är omvittnat dåligt bevakad. Korruptionen inom kenyansk militär och gränsbevakning gör det också lätt för militanta jihadister att ta sig in i landet.

Inte minst i trakterna kring Garissa, där dagens terrorattack har inträffat. När nu al-Shabaab pressas tillbaka finns misstankar att anhängare till terrorgruppen tagit sin tillflykt in i Kenya.

En hämndattack

Internationell underrättelse har snappat upp signaler om förestående attentat nu inför påsken och därför kommer attacken mot universitetet i Garissa inte som en överraskning. Oron nu är att attacken är en del i en större koordinerad attack i Kenya. Aktivitet har snappats upp i flera misstänkta terrorceller i landet.

Dagens terrorattack ska ses i ljuset av att al-Shabaab pressas tillbaka i Somalia. En hämndattack om man så vill. De källor jag har varit i kontakt med under dagen säger att påsken troligtvis valts av religiösa skäl. Det är en kristen högtid och attacken ska ha inletts under morgonbönen i universitets kyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet