Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP, EPA/REMKO DE WAAL,

Tillgång till fri abort ökar i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången till fri abort har ökat i Europa men coronapandemin har inneburit praktiska hinder. Det säger Rebecca Gomperts, grundare av den internationella organisationen Women on web som arbetar för fri abort.

– I Europa har de flesta länder gått mot en legalisering av abort och länderna har generellt gjort abortvården mer tillgänglig för kvinnorna.

Förra veckan tog Polen steg mot en skärpning av landets abortförbud men Gomperts menar Polen ska ses som ett undantag. Även Kavot Zillén, docent i offentlig rätt och specialiserad inom medicinsk rätt, ser en utveckling mot fri abort.

– Det senaste decenniet har vi sett en utveckling där många europeiska länder infört hälsostrategier och policyer för att säkerställa reproduktiva rättigheter och abort.

Abortpiller efter nedstängningar

Coronapandemin har försvårat situationen, enligt Women on web. Organisationen skickar abortpiller till kvinnor som inte kan göra aborter i sitt hemland och har studerat hjälpförfrågningar under pandemin. Statistiken visar en ökning av ärenden från länder där abort i huvudsak utförs på sjukhus. Förfrågningarna ökade från länder som hade abortförbud och reserestriktioner.

– Det kan ställas i relation till Storbritannien som direkt efter sin nedstängning införde digitala lösningar för abortvård. Där har vi sett en minskning av förfrågningar om hjälp, säger Gomperts.

Samvetsklausuler vanliga

Även när abort är laglig kan det finnas praktiska hinder, ett sådant exempel är ”samvetsklausuler”. Begreppet syftar på lagstiftning som ger vårdpersonal rätt att vägra vård på grund av personlig övertygelse.

– Majoriteten av Europarådets medlemsstater har någon form av samvetsklausul, säger Kavot Zillén.

Men det går enligt Zillén inte att ge ett generellt svar för hur samvetsklausulerna påverkar.

– I Norge har det länge funnits en lagstadgad rätt för hälso- och sjukvårdspersonal att befrias från att utföra aborter på grund av samvetbetänkligheter. Så vitt jag vet har det inte rapporterats om att tillämpningen av den här klausulen har bidragit till att försämra tillgängligheten.

– Men det här kan ställas mot till exempel Italien. Där har det rapporterats om fall där 85 procent av gynekologerna på samma vårdinrättning vägrade att utföra abort och det har ju påverkats vårdens tillgånglighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.