Länder i Europa där tillgången till fri abort ökat

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången till fri abort ökar i Europa. Här är ett urval av länder där förändringar skett den senaste åren.

Irland

Från att ha haft en av Europas strängaste abortförbud är det sedan 2019 lagligt att göra abort i Irland fram till den tolfte graviditetsveckan. Om kvinnans hälsa är hotad tillåts aborter även längre in i graviditeten.

Nordirland

I Storbritanniens självstyrande del, Nordirland, legaliserades abort 2019. Nu tillåts abort fram till tolfte graviditetsveckan, och i fall där det finns risk för kvinnans mentala eller fysiska hälsa fram till vecka 24. Amnesty International har dock riktat kritik mot att den faktiska tillgången till abort på Nordirland fortfarande är låg.

Nordmakedonien

Sedan 2019 kan gravida i Nordmakedonien genomgå abort fram till tolfte graviditetsveckan, tidigare var gränser 10 veckor. Landet har även tagit bort tidigare krav på ett års mellanrum mellan aborter, obligatorisk rådgivning och obligatorisk betänketid i tre dagar. 

Italien

Abort har varit lagligt i Italien sedan 1978 men den faktiskt tillgången till abort har kritiserats. I augusti meddelande landets hälsominister att kvinnor inte längre måste vara inskrivna på sjukhus i tre dagar för att genomgå en abort.

Island

Island beslutade 2019 att utöka rätten till fri abort från vecka 16 till vecka 22, oavsett orsak till aborten.

Europeiska länder och mikrostater som saknar tillgång till fri abort är Polen, Malta, San Marino, Andorra, Monaco, Liechtenstein och Vatikanstaten.

Abort i Sverige

I Sverige råder fri abort fram till 18:de graviditetsveckan. Vid senare aborter krävs särskilda skäl. Sista dagen för abort är 21 veckor och 6 dagar in i graviditeten.

Källa: Vårdguiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.