Jack Reakoff, som bott i området norr om polcirkeln i Alaska i 57 år, säger att klimatförändringarna gör det svårare och svårare att jaga ren. Foto: Snorre Wik/SVT

Tinande permafrost hotar både natur och människor

Uppdaterad
Publicerad

I dag träffas Arktiska rådet för första gången sedan Donald Trump blev president. Utrikesministrar från Norden, USA, Kanada och Ryssland möts i en tid av osäkerhet.

Resan till en annan värld tar en timme och tio minuter. Vi passerar Yukonfloden, som fortfarande består av is. Den beräknas smälta vilken dag som helst berättar piloten Andrew, innan nästa besked sprakar i högtalarna:

– Nu passerar vi polcirkeln.  

När vi landar är det sol och 14 grader varmt.

Värmerekord efter -rekord

Arktis värms upp dubbelt så snabbt som resten av världen, och i Alaska är det värmerekord för tredje året i rad. 

Trettio minuter ytterligare i bil för oss till Wiseman. Här bor elva personer, som är helt självförsörjande. De odlar, fiska och jagar i princip allt de äter.

LÄS MER: Arktis isfritt om 20 år – 10 år tidigare än befarat

Driver bort djuren

Jack Reakoff, som bott i området i 57 år, säger att klimatförändringarna gör det svårare och svårare att jaga ren.

– Det finns hälften så många nu, jämfört med tidigare. Och de har flyttat sig. För två år sedan fanns de här, i min trädgård i princip. Nu måste vi åka 225 kilometer för att hitta dem.

Jack Reakoff har bott i Wiseman i 57 år Foto: Snorre Wik/SVT

Han säger att han behöver minst en ren för att ha mat nog åt sig, hustrun och den fyraåriga dottern, tills det är dags att jaga älg i höst.

– Det finns flera skäl till att djuren försvinner, säger doktor Santosh Panda som forskar kring permafrost vid universitetet i Fairbanks.

LÄS MER: Rekordlite havsis runt Sydpolen – forskarna förbryllade

Tinande permafrost förändrar landskapet

Han berättar att djuren inte tycker om att gå i djup snö, och att regn under vintern skapar tjock is som hamnar över djurens mat. Vitmossa, som är det bästa renarna vet, brinner lätt under de årliga bränderna, och det sista skälet, som ligger närmast hans forskning, är att stora delar av skogen försvinner kontinuerligt på grund av att permafrosten som den växer på tinar.

– Om man ska förklara det enkelt så växer rötterna utåt istället för nedåt i permafrost, och när permafrosten tinar blir det pölar av vatten som inte kan avdunsta, träder ruttnar och dör och istället för skog förvandlas marken till våtland. Det kan gå fort, en hel skog kan försvinna på tio-femton år om uppvärmningen fortsätter, säger han.

– Jag är forskare. Klimatförändringar är på riktigt, säger Santosh Panda. Foto: Snorre Wik/SVT.

”Kan ändra, men vi måste agera”

Både forskaren och jägaren har stora förhoppningar på dagens möte.

– Jag är forskare. Klimatförändringar är på riktigt, säger Santosh Panda.

– Vi kan ändra processen, men vi måste agera.

LÄS MER: Analys: Arktis framtid mer osäker än någonsin

Jack Reakoff säger att han också vill att det ska gå från ord till handling.

– Mitt land har en president nu som säger att klimatförändring är en bluff… det är ingen bluff. Det pågår och det påverkar oss och det påverkar djuren och vi måste göra något åt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.