Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondent Stefan Åsberg: ”Det är enkelt att pratat om det här problemet men svårt i grunden att förändra”. Foto: SVT

Så kan presidentvalet i USA påverkas av protesterna

Uppdaterad
Publicerad
I tio dygn har protester mot polisbrutalitet och rasism spridits över hela USA. Med bara fem månader kvar till presidentvalet frågar sig många hur demonstrationerna kommer att påverka det politiska spelet – som redan präglas av coronapandemin och massarbetslöshet.

USA:s president Donald Trump står inför sin största prövning hittills. Över 100 000 amerikaner har dött i covid-19, uppåt 40 miljoner har blivit arbetslösa till följd av pandemin och Black Lives Matter samlar de största protesterna sedan kravallerna i Los Angeles 1992.

”Aldrig sett något liknande”

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg är på plats i Washington DC och kommenterar protesternas styrka i SVT:s direktsändning:

– Tidigare har upprörande fall väckt krav på förändring, men ofta har det ebbat ut. Den här gången har det inte det. Jag har aldrig sett något liknande bland svarta och bland vita, man vill se en grundläggande förändring.

– Det är ganska enkelt att prata om problemet, men det är oerhört svårt att förändra. Hur ska rasismen i det här landet tacklas från grunden? Det kommer bli en stor fråga under hösten, säger han.

”Omöjligt att inte prata om det”

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, tror att protesterna får ett betydande inflytande över det kommande valet:

– Frågor som är knutna till rasrelationer har kommit upp på agendan och det kommer vara omöjligt att inte prata om det.

Historiskt sett är det vanligt att ett land enas bakom sin ledare under stora kriser, men Blanck tror inte att de nuvarande kriserna i landet gör något gott för Donald Trump.

– Det har varit Trumps stora tillgång att han inte är en politiker, hans trogna väljare älskar det. Men det missgynnar honom i mycket allvarliga situationer, som med upploppen och pandemin. I dessa fall ska presidenten vara en nationellt enande figur, säger Blanck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, är Trumps ledarstil, som länge varit en framgångsfaktor, en black om foten när landet nu är i allvarlig kris. Foto: SVT

Kan förlora kontrollen

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har gått ut och kritiserat Donald Trumps agerande kring George Floyds död, men har i övrigt varit ganska lågmäld under våren.

Men trots Bidens låga profil kan Republikanerna ha anledning att oroa sig. I flera nyckelstater i Mellanvästern visar opinionsundersökningar att Biden leder.

– I bland annat Ohio har Republikanerna börjat spendera mer pengar på reklam, så det finns kanske en oro att man inte längre har samma kontroll över delstaterna, säger Dag Blanck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet