Barbados är ett av länderna som nu hamnat på EU:s svarta lista över skatteparadis. Foto: TT

EU listar tio nya länder som skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen utökades EU:s svarta lista över skatteparadis. Tio nya länder lever inte upp till EU:s krav på bland annat lagstiftning mot skatteflykt och transparens.

I och med dagens beslut utökas EU:s svarta lista över skatteparadis med Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Marshallöarna, Oman, Förenade Arabemiraten och Vanuatu. 

Beslutet togs under ett möte med EU:s  finansministrar.

– Vi ska inte ha länder som gömmer skattepengar. De skatteregler vi har, har vi för att barnen ska ha skolor och för att vi ska kunna transportera oss på vägar och järnvägar, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

92 länder har granskats

Sedan tidigare finns fem länder redan på listan: Amerikanska Jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Guam, Samoa samt Trinidad och Tobago.

EU har i olika omgångar gått igenom 92 länder och deras skattelagstiftning. Enligt Magdalena Andersson (S) var det flera länder som gjorde förändringar för att nå EU:s kriterier om transparens och lagstiftning mot skatteparadis under översynens gång.

– Jag hoppas att de som har hamnat på svarta listan ska göra förändringar så att de inte är kvar där. Poängen med svarta listan är att det ska ha ett signalvärde att hamna där och många länder har gjort förändringar för att de inte vill ha dålig reklam.

Översyn fortsätter

En svart lista kan hjälpa EU-ländernas skattemyndigheter att lättare få en överblick över vilka bolag, knutna till svartlistade länder, som bör granskas noggrannare.

33 av de 92 länderna som EU undersökt ska fortsätta att granskas. 44 länder har däremot lagstiftning som godkänns av EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.