Foto: TT

Flera saknas efter kraftiga skyfall i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga skyfall i södra Japan har lett till översvämningar där hus har svepts i väg. Femton personer saknas och 400.000 människor har fått lämna sina hem.

Ovädret har härjat i regionen Fukuoka i sydvästra Japan. På nio timmar har området fått 774 millimeter regn, över dubbelt så mycket som det brukar regna i hela juli, enligt tv-bolaget NHK.

Omkring 7.500 räddningsarbetare arbetar med evakuering och att leta efter saknade. 40 helikoptrar står redo att söka efter folk så fort ovädret tar en paus.

Många invånare har fått sova i skolor och myndighetsbyggnader. Vägar har svepts bort i vattenmassorna.

LÄS MER: SMHI: ”Alarmerande klimatförändringar i Sverige”

Ännu mer regn på väg

Meteorologer varnar för att det kan komma mer regn medan räddningsarbetet pågår, vilket kan göra att fler floder svämmar över och att risken för jordskred ökar.

– Det här är det kraftigaste regn vi någonsin har upplevt, säger en talesperson för Japans meteorologiska institut.

De kraftiga skyfallen över Kyushu, den sydligaste av Japans fyra huvudöar, kommer att fortsätta tills på fredag, enligt prognosen.

Många invånare har fått sova i skolor och myndighetsbyggnader. Vägar har förstörts av vattenmassorna eller blockerats av bråte.

LÄS MER: Analys: Människor dör i klimatförändringarnas spår

Barn bortsvept av flod

Den japanska regeringens talesperson Yoshihide Suga säger på en presskonferens att det finns många uppgifter om saknade människor. Ett barn ska ha ramlat i en flod och förts iväg av strömmarna och ett äldre par ska vara försvunnet efter att deras hus förstördes i vattenmassorna.

Hårdast drabbad är staden Asakura, där tv-bilder visar hur vatten flödar på gatorna.

– Vi får höra att omkring 6-7 personer är försvunna, säger Naohisa Ouchida på Asakuras katastrofenhet.

Ouchida säger att myndigheterna har fått ”många, många samtal” från drabbade människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.