Tiotusentals flyr våldet: ”Talibaner visar ingen barmhärtighet”

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor har tvingats på flykt efter att talibanerna gjort ytterligare framryckningar i Afghanistan.

Många av dem sover nu på gatan i huvudstaden Kabul där tillgången på mat och vatten är dålig.

– Jag har ingenting att äta. Ska jag lämna mina barn hungriga under den brännande solen? säger Fawzia Karimi som flytt från staden Kunduz till AP.

Talibanernas framryckningar har fått tiotusentals människor att lämna sina hem för att ta sig till Kabul, rapporterar nyhetsbyrån AP. Under de senaste två veckorna har mer än 17 000 människor flytt stridigheter i landets norra provinser och många av dem sover nu i parker och på gator i huvudstaden.

Flyktingar som kommer från städer där talibanerna tagit kontrollen beskriver hur manliga släktingar dödats och kvinnor tvingats följa nya restriktioner. En av dem som tagit sig till Kabul är Fawzia Karimi, vars make fortfarande är kvar i staden Kunduz.

Talibanernas maktövertagande

– Jag kom hit i morse och jag har ingenting att äta. Ska jag lämna mina barn hungriga under den brännande solen, säger hon till nyhetsbyrån AP.

”Talibanerna visar ingen barmhärtighet”

Zarmina Takhari flydde från byn Shahr-e-Kohna efter att tolv av hennes släktingar dödats av talibanerna. Hon säger till AP att hon inte fått någon hjälp från regeringen utan enbart fått förlita sig på mat från volontärer.

– Vi fyllde ett släp med döda kroppar. Talibanerna visar ingen barmhärtighet, säger hon till AP.

Talibanerna stärker sitt grepp om Afghanistan och kontrollerar nu 65 procent av landets yta, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Regeringsstyrkor har lämnat städer

På mindre än en vecka har den fundamentalistiska rörelsen intagit minst sju provinshuvudstäder. Den senaste i raden är Pul-e-Khumri, den största staden i Baghlan-provinsen runt 20 mil norr om huvudstaden Kabul.

I provinshuvudstaden Aibak som ligger vid den strategiskt viktiga vägen mellan Kabul och Mazar-i-Sharif har talibanerna befäst sin makt och flyttat in i regeringsbyggnader. De flesta regeringsstyrkor verkar ha lämnat staden, enligt lokalbor som Reuters har talat med.

– Det enda som går att göra är att sätta sig själv i husarrest eller att hitta ett sätta att fly till Kabul, säger Sher Mohamed Abbas som tidigare har arbetat som skattetjänsteman till Reuters.

Samtidigt som våldet eskalerar har USA inga planer på att dra tillbaka sitt utträde ur Afghanistan. Under tisdagskvällen uppgav president Joe Biden att han inte ångrar att de amerikanska trupperna nu lämnar landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet